Forró Krisztián lett a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) új elnöke. Az MKP új vezetését a párt szombaton tartott tisztújító kongresszusán választották meg Farnadon (Lévai járás).

Mivel a párt vezetőjéről tartott titkos szavazást megelőzően több jelölt visszalépett, a kongresszusi küldöttek két jelölt - Őry Péter, az MKP ügyvezető testületének elnöke és Forró Krisztián, a párt elnökségi tagja - közül választhattak. A kongresszuson 198 küldött vett részt, közülük 197-en szavaztak, Forró Krisztián 114, Őry Péter pedig 78 voksot kapott.

Forró Krisztián a 2016 júniusában megválasztott Menyhárt Józsefet váltja az MKP élén, aki a teljes vezetőséggel együtt, a februári parlamenti választások után mondott le.

Az MKP új elnöke megválasztása után magyar újságíróknak nyilatkozva prioritásának nevezte a magyarság megmaradásának segítését és az asszimiláció csökkentését, és ennek eszközeként a politikai és a társadalmi egység megteremtését említette.

Az MKP Országos Tanácsának (OT) élére - amely a második legfontosabb funkciónak számít a párton belül - Köpöncei Pétert, a Lévához közeli Palást község polgármesterét választották a tisztújító kongresszus küldöttjei. A kongresszuson elfogadták a párt új alapszabályát is. Ennek alapján az MKP most megválasztott vezetése az eddig megszokott négy év helyett csak 2022 végéig kap megbízást. Az alapszabályban eszközölt további változtatások szerint a pártnak az eddigi négytagú alelnöki testülete helyett csak három alelnöke lesz, a következők: Berényi József a párt korábbi elnöke, Ciprusz Zoltán, a párt korábbi elnökségi tagja és Farkas Iván, a párt egyik korábbi alelnöke. Ugyancsak változás, hogy a párt legszűkebb döntéshozó testületének, az elnökségnek 13 tagja lesz az eddigi 17 helyett. Az elnökség további tagjai: Bárdos Gyula, elnökségi tag (Pozsony megye), Menyhárt József, elnökségi tag (Nagyszombat megye), Őry Péter, elnökségi tag (Nagyszombat megye), Nagy Dávid, elnökségi tag (Nyitra megye), Viola Miklós, elnökségi tag (Nyitra megye), Hrubík Béla, elnökségi tag (Besztercebánya megye), Furik Csaba, elnökségi tag (Kassa megye), Varga Tibor, elnökségi tag (Kassa megye)

A kongresszuson készült további felvételeink az MKP közösségi oldalán tekinthetők meg (fotók-1,fotók-2, fotók-3). / mti