Mielőtt a honatyák nyári szünidőre vonultak, a pozsonyi törvényhozás elfogadott két figyelemre méltó törvénycsomagot: az idei állami költségvetés drasztikus, drákói módosítását és az új szociális csomagot. A kettőnek nincs köze egymáshoz, hiszen a módosítás az idei, 2020. évi költségvetést és államháztartást érinti, míg az új szociális csomag intézkedései 2021. január 1-jével lépnek életbe. Egyetlen kivétel csupán a 13. nyugdíjak folyósítása, amelyet még idén decemberben kapnak kézhez a nyugdíjasok.

A szociális csomag egyes elemei a családok és a nyugdíjasok életkörülményeinek javítását célozták meg. Megnövekszik egyes szociális és családi juttatások összege, ingyenessé válik a tömegközlekedés a gyermekek, a nyugdíjasok és a mozgáskorlátozottak számára, megszűnik a gyógyszerek árához való hozzájárulás a nyugdíjasok, az egészségkárosultak és 6 éves korig a gyermekek szülei által, megnövekszik a várandós anyukáknak juttatott állami támogatás, hiszen a várandós anyuka a magzat 4. hónapjától havonta 200 € állami támogatásban részesül. A 13. havi nyugdíj lépcsőzetes lesz, ellentétes arányban lesz a havi nyugdíj összegével. Minél magasabb a havi nyugdíj, annál alacsonyabb lesz a 13. havi nyugdíj és fordítva. Összességében a szociális csomag 500 millió euróval terheli meg az államháztartást, viszont a forrásokat az egyes tárcáknak kell kigazdálkodniuk úgy, hogy jövőre 10 százalékkal kell lecsökkenteniük fenntartási költségeiket.

Kedden a Parlament jóváhagyta az idei állami költségvetés drasztikus, drákói módosítását. A koronavírus-járványra hivatkozva, az idei költségvetési bevételeket 1,4 milliárd euróval csökkentették, 14,4 milliárd euróra, míg a kiadásokat jelentősen, 7,8 milliárd euróval megnövelték, 26,3 milliárd euróra. Ezzel az államháztartás hiánya idén, a tavaly elfogadott 2,8 milliárd euróról, megnövekszik 11,6 milliárd euróra, ami drasztikus növekedés és Szlovákia történetében soha nem tapasztalt magasságokba szökik.

Figyelemre méltók voltak a költségvetés-módosítás körülményei. Gyorsított eljárásban fogadta el a Parlament a mindössze 4 oldalas módosítást, amelyet a pénzügyi tárca dolgozott ki. Ám a pénzügyi tárca szakmai intézete, a Költségvetési Felelősség Tanácsa megkerülésével, amelynek elnöke semmit nem tudott a módosítás tartalmáról és körülményeiről, majd később úgy vélekedett, hogy a kormány visszaél a koronavírus okozta helyzettel. Mindezzel beláthatatlan, elérhetetlen távlatokba került az ország kiegyenlített államháztartásának elérése. Az eredeti elképzelés alapján Szlovákia 2019-ben kiegyenlített államháztartással gazdálkodott volna. Az előző kormány súlyos hibája, hogy nem érte el az utóbbi években, amikor erre minden feltétele adott volt, hiszen Szlovákia gazdasága magas fordulatszámon pörgött.

Az utolsó, 2008 szeptemberében begyűrűzött gazdasági válság utáni gazdasági évben sem kellett ekkora beavatkozást alkalmazni, nem kellett ilyen drákói módon kibillenteni az államháztartás viszonylagos egyensúlyát, ilyen súlyos mértékben megnövelni a kiadási oldal sarokszámát. Nagy fába vágta a kormány a fejszéjét. Kérdés, a súlyosbodó gazdasági válság idején miből, milyen módon kívánja finanszírozni a jelentősre duzzadt hiányt úgy, hogy a következő évekre biztosítsa az államháztartás viszonylagos egyensúlyát, a kiegyenlített államháztartáshoz való közeledést. Ennek egyetlen alternatívája van: a rövid távra való gondolkodás, majd utánuk a vízözön.

Farkas Iván, az MKP Ügyvivő Elnökségének tagja

Címkék: Farkas Iván ,