2020-ban a naptári év tengelye, június 30-a volt az a nap, amíg az év elejétől kezdve, képletesen szólva, az átlagos munkavállaló, illetve az átlagos magánvállalkozó az államért dolgozott. Idén tehát július 1-je az adószabadság napja. E naptól kezdve saját maga, illetve saját családja szükségleteinek kielégítésére dolgozik az átlagos munkavállaló vagy az átlagos magánvállalkozó.

Idén alaposan elkésett ez a nap, hiszen tavaly május 27., míg tavalyelőtt május 25. volt az adószabadság napja. Mi lehet a 36 napos késés oka? Természetesen a koronakrízist követő gazdasági lassulás és az előző kormányzati időszakban, közvetlenül a parlamenti választások előtt elfogadott gazdasági intézkedések és szociális csomag. Ez utóbbi az idei államháztartást a kiadási oldalon 442 millió euróval terheli meg. A megnövekedett kiadásokat pedig valakivel meg kell fizettetni. Kivel mással, mint az adófizetőkkel?

Idén az átlagos munkavállaló szuperbruttó bérének csupán 47 százaléka jelenik meg nettó bér formájában a bankszámláján. Köztudott, hogy tavalyig is Szlovákia adó- és járulékterhei tartoztak a legmagasabbak közé az Európai Unióban. Az idei súlyos időeltolódás, az adószabadság napjának dátuma azt jelzi, hogy az adó- és járulékterhek még nyomatékosabbá váltak, ami hihetetlenül rossz hír a polgárok, a munkavállalók és a vállalkozók számára egyaránt.

Az új kormány programja kemény harcot hirdetett az adó- és járulékterhek csökkentése érdekében. Kíváncsian várjuk, hogy ígéretét és vállalását meg tudja-e valósítani. Nem lesz könnyű dolga. Egyetlen módon mozdulhat el vállalása megvalósítása irányába, ha jelentősen megnöveli az adó- és járulékbefizetések hatékonyságát, vagyis lecsap a bliccelőkre és adócsalókra. Ehhez lesz tere bőven, mert például a hozzáadott értékadó (DPH) beszedésének hatékonysága az Európai Unió 27 tagországa közül Szlovákiában a legalacsonyabb. Hasonlóan silány helyzet uralkodik a többi adónem viszonylatában is. Lesz tehát bőven lehetősége arra, hogy bizonyítson, hogy jelentősen megnövelje az adó- és járulékbeszedések hatékonyságát.

Farkas Iván, az MKP Ügyvezető Elnökségének tagja

Címkék: Farkas Iván ,