Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter komáromi látogatása során találkozott a Magyar Közösség Pártja képviselőivel: Őry Péter ügyvezető elnökkel, Menyhárt József és Farkas Iván ügyvezető elnökségi tagokkal.

A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések a szlovák-magyar határ két oldalán családok tucatjait szakították ketté. Őry Péter elmondása szerint a tárgyalásokon az MKP küldöttsége felvetette azt a javaslatot, amelyet a napokban levél formájában is elküldtek a szlovák és a magyar külügyminiszterhez.

A párt kezdeményezte a személyforgalmat érintő korlátozások enyhítését, ne csak a munkavégzés céljából ingázók léphessék át a határt, hanem ugyanezt megtehessék a járvány miatt szétszakított családok is.

Őry elmondta, Szijjártó Péter Richard Sulíkkal folytatott hétfői komáromi tárgyalásán is szóba került a szlovák-magyar határ megnyitásának kérdése. A két miniszter egyetértett abban, legfőbb ideje, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, megszüntessék az utazási korlátozásokat.

Az MKP szeretné, ha a kormány legalább olyan fontosnak tartaná a magyar határ megnyitását, mint a korlátozások feloldását az osztrák vagy a cseh határon, hiszen a magyar-szlovák határ a leghosszabb, és jelenleg csak 11 határátkelő van nyitva rajta. 

Őry Péter hozzátette, a magyar külügyminiszterrel való tárgyaláson a felvidéki magyar közösség helyzete is szóba került. Az MKP ügyvivő elnöke hangsúlyozta, hogy a február 29-i választási kudarcból le kell vonni a tanulságokat: újra kell építeni a felvidéki magyar érdekképviselet egységét.

Fotó: Fotó: Lamos Csaba, forrás: ma7.sk