Párkány környékéről rengetegen dolgoznak Magyarországon. Már az eddigi korlátozások is érzékenyen érintették az ingázókat, nem csoda hát, hogy a koronavírus-teszt rendeletre sokan a címbeli kérdéssel reagáltak.

Forrás: ma7.sk / Bokor Klára

Mint ahogy erről már portálunkon hírt adtunk, az ingázóknak minden egyes alkalommal, amikor Szlovákia területére lépnek, be kell mutatniuk egy negatív koronavírus-tesztről szóló igazolást, amely 30 napnál nem lehet régebbi. A központi válságstáb által elfogadott rendelet május elsejével lép hatályba.

Vas Ferenc és felesége Katalin köbölkúti ingázók. Egy esztergomi autóipari gyárban dolgoznak, egyelőre azt se tudják, mikor vehetik fel a munkát, mikortól kéne tesztet csináltatniuk.

A legolcsóbb teszt is 70 euró körül van. Ha felmegyünk Nyitrára, kifizetjük a parkolási díjat a 140 euróból 180 lesz. A tömegközlekedés nagyon meggyérült, és azzal utazni is csak a fertőzés veszélyét növelné” – sorolják.

Ahogy a rendeletet egy esztergomi vállalat felvidéki igazgatója látja

Péter egy esztergomi vállalat ügyvezető igazgatója. A vírusteszt kötelezettséget hibás döntésnek tartja.

Ha valaki 30 kilométeren belül ingázik, az sokkal kisebb rizikó a terjedés terén, mintha valaki a megyei jogú városba vagy netán Pozsonyba ingázna. Embereknek munkahelyeit veszélyeztetik ezzel” - vallja.

Elmondja, ahogy tegnap tudomást szerzett erről a kötelezettségről, rögtön tesztelőhelyet kezdett keresgélni a világhálón. Dunaszerdahelyen, Pozsonyban nem talált időpontot, de Galántán és Nagytapolcsán se, végre Nyitrán sikerült, ahol elővételben 70 eurós tesztet vásárolt.
„El nem tudom képzelni, hogy fog ez a gyakorlatban zajlani, hiszen 16-20 ezer emberről van szó, akiket havonta tesztelni kellene. Nagy haszna sincs, mert bárki már a tesztelés másnapján megfertőződhet.

Aki nem tud a laborba eljutni, nincs rá pénze, vagy más módon akadályoztatva van, nem tudja majd felvenni a munkát és ezzel egyes cégeknél veszélybe kerülhet a munkahelye.

Ezek az emberek jelentkeznek majd a kormánynál munkanélküli segélyre. Jómagam minden lépést megteszek, hogy az a 250 Párkány környéki ember, aki nálunk dolgozik ne kerüljön nehéz helyzetbe, de még mi sem látjuk, hogyan fogjuk ezt a helyzetet kezelni. Hétfőn értekezik majd a menedzsmentünk e témában” - sorolja a vállalatvezető.

Káosz a megvalósítás körül

Az esztergomi Suzuki dolgozói ma kapták kézhez a munkáltatói szerződést, amit majd a határátkelőn be kell mutatniuk. Abban szó sem esik a tesztről. A dorogi Richter dolgozói abban reménykednek, a vállalat majd biztosít számukra teszteket, elvégre gyógyszergyártóról van szó. De egyáltalán elfogadják majd a magyar teszteket? Egyelőre teljes a káosz.

Bolya Szabolcs Nyitra megyei képviselő szerint is megkérdőjelezhető a szabály bevezetésének hatékonysága.

„Ha már május elsejével ilyen szabály kerül bevezetésre, úgy az alkotóinak az anyagi fedezetet is biztosítani kellene hozzá, mivel véleményem szerint ezzel semmiképpen nem terhelhetők a munkavállalók.

Az ingázók kötelező koronavírus-tesztjét fizesse ki vagy utólag térítse meg az állam, hiszen nagyon sok család költségvetésében már így is megmutatkozik a járvány miatti korlátozások negatív hatása" – mutat rá a képviselő.

 

Címkék: Bolya Szabolcs ,