Az MKP pozsonyi székházában ma Őry Péter és Nagy Dávid tartott sajtótájékoztatót arról, hogy éveken át viaskodnak a szlovák közmédiával a nemzetiségi sugárzás arányairól, érdemi válaszok nélkül. Az MKP folytatja a küzdelmet jogaink érvényesítéséért.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke ismertette a helyzetet és a tényeket. A közmédia működéséről szóló törvény szerint a kisebbségeknek joguk van az arányos műsorszórásra.

A magyarok aránya Szlovákiában a hivatalos népszámlálás adatok szerint 8,5%, ám a köztelevízióban még az egy százalékot sem éri el a magyarul sugárzott műsorok aránya. 2018-ban 1300 órányi magyarul sugárzott adás hiányzott a törvényes helyzethez.
A rádió esetében kedvezőbb a helyzet, de még ott is csak 5-6% között van a magyarul sugárzott műsorok aránya. Nemcsak a magyarok, hanem a többi nemzeti kisebbség jogai is csorbát szenvednek.

Az MKP évek óta figyelmezteti Szlovákia állami szerveit erre a törvénysértő folyamatra. 2016-ban kérelmet intéztek a kulturális minisztériumhoz. 2018-ban beadvánnyal fordultak a műsorszórással kapcsolatos hivatalos szervekhez is. A műsorszórást felügyelő tanács a beadványt továbbította a Rádió- és Tévétanácshoz, ahonnan tájékoztattak, hogy „munkacsoportot” hoztak létre. Évek teltek el érdemi válasz nélkül. „Mi semmi mást nem akarunk, csak betartatni törvényes jogainkat” – mondta Őry Péter, aki ennek érdekében Nagy Dávid jogásszal együttműködve folytatta a küzdelmet.

Nagy Dávid megerősítette a jogellenes állapot tényét, és rámutatott, hogy további alapvető emberi jogok is sérelmet szenvedtek, köztük a tisztességes eljáráshoz való jog is. Az MKP panasszal fordul a közmédiához, és élni fog az összes jogi lehetőséggel, köztük az államügyészség és az alkotmánybíróság megkeresésével is.

Ha panaszaik érdemi válasz nélkül maradnak, készek bíróságra adni az ügyet. (felvidek.ma)

 

Címkék: Őry Péter , Nagy Dávid ,