A Magyar Közösségi Összefogás 2020. január 23-án sajtótájékoztatót tartott az MKP pozsonyi székházában, ahol a választási párt elnöke, Mózes Szabolcs és a magyar lista két jelöltje, Nagy József és Nagy Dávid tájékoztatta az írott és elektronikus sajtó munkatársait a párt felkérésére az ASA közvéleménykutató ügynökség által elvégzett felmérés eredményeiről. Ezen felmérés kivételesnek mondható a számos országos, reprezentatív felmérés sorában, mivel a magyar választók nézeteit és pártpreferenciáit mérte fel reprezentatív módon, személyes megkeresés által kitöltött magyar nyelvű kérdőív formájában.

Mózes Szabolcs elmondása szerint azért volt szükség az említett módszertan alapján elvégzendő, és a Fórum intézet elismert szociológusa, Lampl Zsuzsanna által kiértékelt felmérésre, mert az általános, mitegy ezres országos mintával dolgozó közvélemény-kutatások a magyar választókat illetően meglehetősen pontatlanok, túl nagy esetükben a magyar pártoknál feltételezett hibahatár, ami akár két százalékpont is lehet. A hibahatár nagy, 15-20 százalékra mért pártok esetében is nagyjából 2-3 százalék szokott lenni. Így ez a 2-3 százalék az MKÖ esetében túlságosan nagy volatilitást jelent, magyarán: nagyon pontatlan.

A minta 1039 magyar választó megszólításán alapult, akiket december végén és január elején kerestek fel a kérdezőbiztosok. A megkérdezettek nagy többsége magyar nemzetiségűnek vallotta magát és minden megkérdezett magyarul töltötte ki a kérdőívet. A megszólítás pontos geográfiai és szociológiai kategóriák mentén történt, hogy a lehető legobjektívebb képet vázolja fel a magyar polgárok politikai nézeteiről.

Nagy József elmondta, hogy a felmérés eredményei szerint 67 százalék számára nagyon szimpatikus az összefogás ténye. Az MKÖ támogatottsága 50,2% volt akkor, amikor a közös párt gyakorlatilag még nem is kampányolt, csupán az új pártot próbálta megismertetni, elfogadtatni a közösséggel. A Most-Híd vegyespárt támogatása a magyarok körében 22,8 százalék volt a mért időszakban.

Nagy Dávid megköszönte a támogatás magját adó MKP-s szavazók töretlen bizalmát és kifejezte azon vágyát és reményét, hogy az összefogás ténye átlendítheti a magyarokat egy lelki küszöbön és az új, közös formáció hozzájárulhat a kormányváltás és az erkölcsi sorvadás útjára lépett ország megtisztításához, jobbá tételéhez.
A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszként elhangzott, hogy amennyiben a 64 százalékos várható részvétel beigazolódna, az MKÖ csupán egyetlen tizeddel lenne a parlamenti küszöb alatt, azaz 4,9 százalékot szerezne. Ami az aktív kampány előtti mérésre alapozva biztató tendenciát mutat.

Szó esett a magyar közegre is jellemző bizonytalanok viszonylag nagy arányáról is, ami a jelen mérés nyomán 22 százalékra tehető. Ez további potenciált jelenthet, amennyiben a hajrában az MKÖ tudja majd sikeresebben megszólítani őket. Fény derült egy érdekes adatra is, miszerint a Most-Híd párt 2016-os választói közül 19 százalék már eldöntötte, hogy az MKÖ-re szavazna.

Az MKÖ sajtóközleménye