Az Európai Unió döntéshozó szervei az üzemanyagokat illetően kötelező érvényű jogszabály-módosítást fogadtak el a tagországok számára. Szlovákia sebtében, szervilisen ültette át az uniós jogszabályt, miután az új üzemanyagról szóló törvénymódosítást a kormány és néhány hete a törvényhozás is elfogadta. Január 1-től a piacról kivonják az eddigi Natural 95 típusú benzint, amelynek bioetanol tartalma 5 százalékos. A jogszabály alapján 2020-tól csupán olyan benzint lehet értékesíteni, amelynek bioetanol tartalma legalább 7,4 százalék. Az eddigit pótolják majd új, E10 típusú benzinnel. Csehország az ezzel járó kockázatokkal és veszélyekkel tisztában van, emiatt az új benzin bevezetését a végsőkig elhalasztja. Bölcsen.

Hivatalosan az üvegházhatást csillapító, környezetvédelmi megfontolások miatt növelik meg a benzinben a bioetanol hányadát. Az új E10 benzin 10 százalék bioetanolt fog tartalmazni. A bioetanol növényi alapú, szerves adalék, amelyet kukoricából és cukorrépából állítanak elő. Ennek következtében a határban megkétszereződik az ipari célú növények termesztési területe – amely eddig sem volt elhanyagolható, sőt! - lecsökkentve ezzel az élelmiszer előállítására szánt ültetvények területét. Ami maga után vonja a vegyi alapú növényvédelem szinte korlátlan alkalmazását az ipari célú parcellákon. Környezettudatos embernek tartom magam, igyekszem lépéseimet összehangolni a környezetvédelmi előírásokkal, trendekkel. Azt azonban nem tudom megjósolni, mivel segítünk többet a környezetünknek: ha a kipufogó gázokban öt százalékkal lecsökkentjük a káros anyagokat, vagy ha nem növeljük meg duplájára az ipari jellegű, elsivatagosodásra ítélt termőterület nagyságát, amelynek terhelése vegyi növényvédő szerekkel kimagasló lesz.

Az E10 benzin az elődjétől drágább lesz, ráadásul gyengébb hatásfokkal mozgatja majd a gépkocsikat, tehát rosszabb minőségű. A régebbi Favoritok, Fabiák, Ladák, Fiatok és más gépkocsik nem fogyaszthatják majd az E10-est, mert számukra nem megfelelő üzemanyagról van szó. Sőt, a nem is olyan régiek is, hiszen a 2001 – 2004 között legyártott, benzines Octaviák és Golfok is érintettek lehetnek. Nem biztos, hogy tankolhatnak majd az E10-ből. Azt ajánlom, az érintettek tájékozódjanak szakszervizben vagy gépkocsi-forgalmazónál. Speciális adalékkal bizonyára megoldható lesz a tankolás, de az is pénzbe kerül. Megnöveli majd az üzemanyag árát. Az újabb gépkocsik esetében pedig azzal kell számolni, hogy az E10-ből többet fogyaszt majd a járgány, mint a Natural 95-ből. Ha valakinek nem jön be az E10-es adalékkal, a parlamenti képviselők szerint nyugodtan tankoljon hagyományos 100 oktános benzint, jókora felárral. Kíváncsi vagyok, miből tankol majd Mecenzéfen a 30 éves Lada tulajdonosa 100 oktánost a verdájába?

Németországban három éve kezdték el az E10-es forgalmazását, kiváltva ezzel az autósok erőteljes tiltakozását. Bojkottálási mozgalom alakult ki mindenütt, ahol már Natural 95-öst nem lehetett kapni. A sajtó arról cikkezett, hogy az E10-es alkoholtartalma tönkreteszi a régebbi autókat, kiváltképpen a németek kedvenc veteránjait. Szerintük a bioetanol miatt még az esőerdők is pusztulnak…

Végső soron, minden sofőr pénztárcája megsínyli a jelentős változást, kivétel nélkül. Hiszen az új évtől rosszabbat kell majd tankolnunk drágábban. Ráadásul a régebbi gépkocsik tulajdonosainak az adalékot is meg kell majd vásárolniuk. A parlamenti képviselők „jókor“ döntötték el a módosítást: bő három hónappal a parlamenti választások előtt. A bosszankodó gépkocsivezetők gondoljanak majd erre a szökőév szökőnapján: „megköszönhetik” bölcs döntésüket, szavazásukkal választ adhatnak túlbuzgó (lásd a cseheket), „pénztárcakímélő” törvényükre.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke, az MKÖ képviselőjelöltje

Címkék: Farkas Iván ,