Összességében kiegyensúlyozott költségvetést fogadott el tegnapi ülésén Nagyszombat Megye Közgyűlése. Annak ellenére sikerült - a tavalyinál magasabb - 190 millió euró bevételi és kiadási összeget elérnünk, hogy a kormány elhibázott – ellentételezés nélküli - döntései tíz millió euróval csökkentették az önkormányzat jövő évi bevételét. A tízmilliós kiesés annak a ténynek a fényében igazán jelentős, hogy egyik, - a közvélemény által leginkább számontartott - tevékenységünkre, az útfelújításokra összesen 7 millió eurót tudunk fordítani.

A legnagyobb, mintegy 70 millió eurós kiadási tétel, a költségvetésünk 36%-a - megyei fenntartású oktatási, szociális és kulturális intézmények - középiskolák, szociális ellátást biztosító otthonok és könyvtárak, múzeumok - alkalmazottainak a munkabére.

Nagyon jelentős kiadási tétel még a közösségi közlekedés veszteséges autóbuszjárataira fordított támogatás 19 millió euró összegben, amely nélkül ez a szolgáltatás nem lenne fenntartható. Ezen kiadásokon belül Nagyszombat megye – a térség településeinek vezetésével egyeztetve, az ideális és a lehetséges megoldások közt ésszerű határt húzva - átvállalta a Bős – Somorja - Pozsony vonal ezidáig Pozsony megye által finanszírozott járatai többségének működtetését.

Nagyságrendben ezután a dologi kiadások – karbantartások, eszközbeszerzések – és beruházások következnek. Az eddig nevesített beruházások a galántai és a dunaszerdahelyi járásba hozzávetőlegesen 8 millió euró összegűek.

Útfelújításokra kb. 2,8 millió euró értékben kerül sor, elsősorban Nyárasd községben örülhetnek, hiszen, amint az időjárás engedi, elkezdődik a főutca felújítása. Felújítások lesznek még Csilizpatas – Mad között, Dunaszerdahelyen, Ekecs - Nyárasd között és Nagyabony mellett. A folytatás a Királyrév – Alsóhatár közti útszakaszt érinti, amely ugyan nem a tartozik a legfrekventáltabbak közé, de műszakilag nagyon rossz, helyenként életveszélyes állapotban van. Tervben van még Nádszeg és Nagygurab főútjának és Szered egy útszakaszának felújítása is.

Ami oktatási, kulturális és szociális intézményeik épületeit illeti, a legnagyobb beruházás a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia Kollégiumának megépítése lesz. A régi, használhatatlan épületrészek már idén lebontásra kerültek, és a régóta várt kollégium épületére jövőre az első szakaszban 0,54 millió euró ál rendelkezésre.

A következő nagy tétel a dunaszerdahelyi Ladislav Dúbrava Gimnázium tornatermének megépítése lesz 0,4 millió euró értékben. Erről az elvi döntés még a megyei közgyűlés első dunaszerdahelyi kihelyezett ülésén született. Galántán a Műszaki Szakközépiskolában konyharekonstrukció 0,216 millió euró és a gimnázium tetőszerkezetének beázás elleni szigetelése van napirenden. Somorján folytatódik a tájház felújítása. Megkezdődik az alsószeli gőzmalom épületének múzeumi célokra történő átalakítása 120 ezer euró értékben.

A pályázók számára bizonyára jó hír, hogy a költségvetésben az erre szánt összegek emelkedtek: Az ún. kispályázatokra 0,600 millió euró, a települések alkotta kistérségek számára 0,500 millió euró, az új programra pedig, amely Nagyszombat megye fejlesztését hivatott támogatni - 0,400 millió euró áll rendelkezésre. A felhívásokra 2020. január 1-től elektronikusan lehet pályázni, a beadási határidő február 14.

Örömmel mondhatom, hogy a lassan magunk mögött hagyott 2019-es évben valamennyi galántai és dunaszerdahelyi járási intézményünkben az igazgatóság igényei és természetesen pénzügyi lehetőségink alapján történt valamilyen felújítás, eszközvásárlás vagy beruházás.

A közgyűlés az eperjesi robbanás károsultjainak megsegítésére 33 ezer eurót különített el.

 Az ülés végén képviselői klubunk nevében Hájos Zoltán frakcióvezető magyar nyelven is megköszönte képviselőtársainak az egész évi együttműködést és áldott, békés ünnepeket kívánt a megye valamennyi lakójának.

 

Nagyszombat, 2019. december 12-én

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke

Címkék: Berényi József ,