A regnáló kormány, amelynek koalíciós szerződése hetekkel ezelőtt megszűnt, 2019-től kiegyenlített államháztartással számolt. Ehelyett mi a valóság? Idén a nullszaldó helyett jóval több, mint félmilliárdos hiány mutatkozik, jövőre milliárdos hiánnyal számolunk. Ugyanis a kormány által eltervezett jövő évi hiány, az államháztartás fél százaléka, az elfogadott szociális csomagok tükrében tarthatatlan. Jól tudja ezt a pénzügyminiszter is. A várható hiány ugyan a jövő évben várható hazai össztermék csupán egy százaléka, ám az államháztartás közel három százalékának felel meg.

Ezzel a kormány a kiegyenlítettnek, megállapodottnak eltervezett államháztartást kockázatos irányba terelte, hiszen az egyre növekvő hiány riasztó, egészségtelen tendenciát mutat. Tipikus választási költségvetést fogadott el a pozsonyi törvényhozás, amelynek legnagyobb kockázata, hogy a lassuló gazdasági teljesítmény nem tükröződik a sarokszámokban. Tekintettel a külpiacok alakulására, a jövő évre eltervezett 4 százalékos gazdasági növekedés hihetetlenül felértékelt adat, noha a költségvetés összeállításának legfontosabb sarokszáma. Az elfogadott jövő évi költségvetés a bevételi oldalon valótlan, indokolatlanul felfelé kerekített tételeket, főleg adóbevételeket tartalmaz. Mindeközben a pénzügyminiszter a következő kormányra hárítja a kiegyenlített államháztartás felelősségét. Szép gesztus.

Ezen felül, a koalíciós szerződés szavatosságának lejárta után, hetekig azzal riogatták a lakosságot, hogy nem fogadják el a jövő évi állami költségvetést, a szilveszteri mámort követően költségvetési provizóriumra, ideiglenes költségvetésre ébredhet majd az ország lakossága. Szokatlanul rövid vitát követően, sebtében mégis elfogadták az állami költségvetést. Összeállítása folyamatának egyértelmű nyertesei az oktatásügyi, az egészségügyi és a szociális fejezet. Ezzel szemben jóval kevesebből gazdálkodhat mint idén a mezőgazdasági, a környezetvédelmi, a gazdasági és a védelmi tárca.

Az államháztartás alakulása tehát káros irányt vett, növekvő államháztartási hiány várható a következő években. Amit a gazdaság lassulásának folyamata erőteljesen befolyásolhat, súlyosbítva a hiány alakulását. A leköszönő kormányzat makrogazdasági és fenntarthatósági szempontokat mellőzve, kockázatos útra terelte az ország gazdálkodásának irányát. Hiszen a jó, termékeny évek mögöttünk vannak. A következő kormány feladata lesz, mennyire tud megbirkózni a kihívásokkal, a kedvezőtlen belső és külső tényezők ellenére biztonságos vizekre tudja-e evezni az ország gazdálkodását, államháztartását. Vagy kockázatos manőverekhez lát, lerontva ezzel jövőbeni kilátásainkat.

Farkas Iván, az MKP alelnöke, az MKÖ képviselőjelöltje

Címkék: Farkas Iván ,