Új burkolatot kapott a Szőgyén és Bart közti harmadosztályú, megyei fenntartású közút 6,75 kilométeres szakasza. A Nyitra megye költségvetéséből finanszírozott beruházás közel 631 ezer euróba került.

Az átadón többek közt Csenger Tibor, Nyitra megye magyar alelnöke is részt vett, aki elmondta, ilyen hosszú útszakaszt az elmúlt években még nem újítottak fel a megyében.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy 1-3 kilométeres szakaszok voltak felújítva. Tavaly az MKP frakció nyomására sikerült ezen változtatni, s most már a települések közötti egybefüggő útszakaszok újraburkolására is sor kerülhet” - hangsúlyozta Csenger.

Hubacs Sándor, Bart község polgármestere már hét éve küzdött az út felújításáért. Beszédét azzal kezdte, hogy megköszönte az alelnöknek és az MKP megyei képviselőinek az ügyhöz való pozitív hozzáállásukat. „Az út már életveszélyes volt, ezért a tavalyi évben levelet írtam a megyéhez, azzal, hogy az utat mintegy negyven éve helyezték forgalomba, és azóta csak javítások, foltozások lettek rajta elvégezve” – ismertette a barti polgármester.

„2015-től kerültünk a megyén döntéshozó pozícióba, azóta jelentősen megnőtt a megyei fenntartású utak burkolatának felújítása. Ha a 2014-ig érvényben lévő felújítási ütemet tartottuk volna, akkor 154 év kellett volna a 2200 kilométeres megyei úthálózat felújításához. Javaslatunkra, az utak biztonságossá tétele stratégiai feladat” – emelte ki Farkas Iván MKP-s megyei képviselő.  A tavalyi évben a párkányi körzetben kilenc útszakaszt tudtak megújítani, 2015-től az útburkolatok megújítására szánt pénz fele már a déli megyékben landolt.

Abban egyetértettek az átadó résztvevői, hogy égető szükség van a burkolatok cseréjére, hiszen manapság a kétezres évekhez képest, kétszer annyi gépkocsi közlekedik. Emellett megnőtt a teherforgalom, és már 30-40 tonnás autók közlekednek olyan utakon, amelyek nem erre vannak tervezve. S bár 2014. január elsejétől nem közlekedhetnek kamionok a harmadosztályú utakon, a környéken található üvegházak és sertésfarmok miatt mégis látni errefelé nagy járműveket.

Méri Szabolcs szőgyéni polgármester is köszönetét fejezte ki az útfelújítás kapcsán, kiemelve, hogy még a községben is fel lett újítva egy másfél kilométeres útszakasz, ahol fel is marták az aszfaltot, így nem lett magasabb az út.  Végre a déli járásokba is komoly beruházások érkeznek. Mi, az MKP Nyitra megyei 11 képviselője továbbra is azért fogunk dolgozni, hogy a jövőben is hasonló eredményeket mutathassunk fel” – mondta végszóként Bolya Szabolcs megyei képviselő.

Farkas Iván még beszámolt arról, hogy körvonalazódik egy nagyszabású útfelújítás. A megye legrosszabb állapotban lévő másodosztályú útja az a Bajcs és Párkány közti 38 kilométeres szakasz, ennek felújítása 2021-re várható, EU-s pályázatból.

Forrás: ma7.sk, Bokor Klára