Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöksége a Magyar Közösség Pártja javaslatára tavaly úgy döntött, hogy a szervezet fennállásának 70. évfordulós jubileumi és tisztújító kongresszusát 2019. június 12-16. között Pozsonyban és Dunaszerdahelyen tartja. A kongresszus társszervezője és házigazdája a Magyar Közösség Pártja.

A 35 európai országból több mint 100 tagszervezetet tömörítő FUEN az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek legnagyobb ernyőszervezete. A szervezetileg és működésében egyre dinamikusabbá váló, illetve az Európai Unió fórumain egyre erősebb jelenléttel bíró szervezet az utóbbi években különösen a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel került a figyelem középpontjába. Az EU tagországaiban összesen több mint 1,1 millió támogató aláírást, Szlovákiában 63 200 aláírást összegyűjtő kezdeményezés mindeddig példa nélküli mértékben mozgósította az európai kisebbségeket. A kezdeményezés azonban még nem zárult le, a FUEN az új összetételű Európai Bizottságnak várhatóan ősszel nyújtja be az aláírásokkal támogatott, immár konkrét intézkedésekre vonatkozó javaslatait.

A FUEN-kongresszus szakmai programjaira szerdán és csütörtökön váltott helyszínekkel, Pozsonyban és Bazinban kerül sor. Pénteken Dunaszerdahelyen folytatódnak a programok, ahol a szlovákiai magyar közösséggel kapcsolatos témák kerülnek terítékre (előadások, panelbeszélgetések formájában). A FUEN tisztújító taggyűlése szombaton ülésezik, Pozsonyban.

A 350 fő részvételével megvalósuló jubileumi kongresszusra az Európai Unió, az Európa Tanács, az EBESZ szakosított szervei képviselőinek részvételével, továbbá Németország belügyi államtitkárának és pozsonyi nagykövetének, több állam parlamenti képviselőjének és számos más jeles személyiség részvételével kerül sor.  

A kongresszussal kapcsolatos részletek a FUEN angol nyelvű tematikus honlapján találhatók meg:

https://congress2019.fuen.org/#welcome

 

Az MKP sajtóosztálya