Menyhárt József MKP-elnök szombaton ott lesz a pozsonyi megmozduláson: Közösségi fb-oldalán is felhívta a figyelmet himnuszunk védelmének fontosságára: "Zengjen minél több torokból nemzeti imánk, a Himnusz Pozsonyban május 5-én! Legyünk sokan, hogy azok is meghallják, akik eddig süketek voltak közösségünk ügyei iránt". Videóüzenete itt tekinthető meg:

https://www.facebook.com/menyhartjozsef.sk/videos/310700583162290/

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője a sajtó munkatársai előtt ismertette az MKP állásfoglalását a Himnusz a szabadságunk című rendezvény kapcsán, melyet május 5-én, vasárnap 14 órai kezdettel szerveznek a magyar himnusz közös éneklésével a szlovák parlament épülete előtt. AZ EP-képviselő elmondta, hogy vasárnap több olyan rendezvény valósul meg Felvidék-szerte, melyeken személyes megjelenésük kívánatos volna. Ám minden felkérésnek sajnos nem tudnak eleget tenni. Vannak olyan események, mint a Pro Probitate – Helytállásért díj, melynek átadásáért felelős, és már múlt év októberében megkezdték a szervezési feladatok előkészítését és idén februárban eldöntötték, hogy a 26. alkalommal átadásra kerülő díjat A felvidéki magyarságért díjjal együtt május 5-én, Losoncon adják át az arra érdemeseknek.

Meggyőződése, hogy nagyon sok tisztességes magyar fogja énekelni a magyar himnuszt vasárnap a szlovák parlament előtt, azonban arra is rámutatott, hogy ennél jóval több magyar ember szívügye ez a kérdés. Akik nem tudnak jelen lenni, azok lesznek többségben, ám hiszi, hogy több százezer felvidéki magyar lélekben biztosan jelen lesz a pozsonyi dombon.

Kiemelte, az MKP támogatja a rendezvényt, a legmagasabb szinten képviseltetik magukat azzal, hogy Menyhárt József elnök részt vesz a pozsonyi rendezvényen. A párt fontosnak tartja a magyar himnusz éneklését és a nemzeti szimbólumok használatát, ezért küzdeni fognak érte. Zárszavában azt a kérést fogalmazta meg Csáky, hogy aki tud, vegyen részt vasárnap a pozsonyi rendezvényen. (felvidek.ma/H.A.)