Lezajlott a köztársasági elnökválasztás első köre. Lehet, hogy ezzel adóügyekben elillan a kormánypártok igyekezete, buzgó aktivitása? A választást megelőző napokban egymásra licitáltak, ki tud erőteljesebbet javasolni. Miközben javaslataikat nem vitatták meg egymással, mint ahogyan ez normális kormánykoalícióban szokás és alapvető elvárás. 2019. októberéig szól a koalíció szerződése, ám úgy tűnik, idejekorán elkezdték a parlamenti választásra való felkészülést. Adóügyekben egymást kirekesztve, túllihegve. Mindez arra utal, hogy mindhárman elkezdték a parlamenti választási kampányt. Netán előrehozott választásokban gondolkodnak?

Mindhárom adóügyi javaslat meglepetésszerű, hiszen nincs támaszuk a kormányprogramban és hatástanulmány sem készült róluk. Az utóbbi súlyos hiba. Egyik kormánypárt vagy szaktárca sem készített ilyet. Enélkül veszélybe sodorhatják közös megállapodásukat a közelgő kiegyenlített államháztartásról. Avagy ez már korántsem prioritás?

Időrendi sorrendben az első javaslatot a második kormánypárt tette, a társasági adó kulcsát javasolta lecsökkenteni 15 százalékra. Szlovákiában valóban magas a társasági adókulcs. Főként, ha a környező országokkal hasonlítjuk össze. Magyarországon 9 százalékos, mégsem omlott össze a magyar államháztartás. Köszöni, jól megvan. Olyannyira, hogy széles körben jut belőle a határon túlra óvodafejlesztésre, gazdaságfejlesztésre és sok más egyéb fejlesztési programra a külhoni magyarok számára. Szlovákiában már réges-régen jelentősen kellett volna csökkenteni a társasági adó kulcsát a magyarországi szint közelére. Előtte azonban végezzenek valós hatástanulmányt, nehogy később meglepődjenek!

A második javaslatban a legnagyobb kormánypárt a magánemberek és magánvállalkozók jövedelmi adójának a kulcsát faragná le. Egyetértünk, de itt is jóval korábban kellett volna megtenni ezt a lépést, nem hetekkel a választás előtt. Hirtelen rájöttek, hogy gondban lehetnek a köztársasági elnökválasztáson és a soron következő európai parlamenti választáson.

Végül a kormányzó vegyespárt a magánemberek és magánvállalkozók adómentes sávjának megnövelését jelentette azzal a céllal, hogy évente 100 euróval több maradjon az emberek pénztárcájában. Nagyszerű, de miért nem iktatták ezt a célkitűzést sem a kormányprogramba (egyiket sem), miért csak a közelgő választások előtt licitáltak rá egymásra, hogy ki javasol erőteljesebb adóreformot – mégpedig a kormányprogramot megkerülve, hatástanulmányok, szakmai megalapozottság nélkül…

Régen megérett a helyzet az adókulcsok jelentős csökkentésére és az adózatlan sáv növelésére, hogy több pénz maradjon az adózó polgárok pénztárcájában. Ezt már réges-régen meg kellett volna lépni, még akkor, amikor a gazdaság felszálló ágba került és évekig csúcson járt. A korrektség okán (hogy olvashatók legyenek) a kormányprogramba kellett volna iktatniuk, és évekkel ezelőtt meg kellett volna valósítaniuk.

Uraim, elkéstek! Most már a gazdaság lassan, de biztosan leszálló ágba kerül. Egyre több jelzés lát napvilágot arról, hogy az európai gazdaság érezhetően fékez, és az ezer szálú átkötésnek köszönhetően magával rántja a szlovákiai gazdaságot is. Ha netán kitör a válság, akkor jövőre majd mindent visszaszabnak, mert bocsánat, de elengedhetetlen lesz?  Azok a fránya hatástanulmányok, ilyenkor olyannyira hiányoznak….Hol itt a szakmai megalapozottság, a hozzáértés? 

A polgárok, a vállalkozók érdekében azonban én is azt vallom, jobb későn, mint soha. A felelősség a kormánypártoké. Amit megfőztek, azt egyék is meg!

Farkas Iván,
az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

Címkék: Farkas Iván ,