Az Európai Unió Bírósága másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottság 2013 júliusában hozott határozatát, melyben a Bizottság elutasította a Székely Nemzeti Tanács által életre hívott, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét. A Bíróság közel hatévi pereskedés után a kezdeményezőknek adott igazat az Európai Bizottsággal szemben. A kezdeményezés célja, hogy az EU biztosítson megfelelő hozzáférést az uniós fejlesztési támogatásokhoz, és vessen véget az őshonos nemzeti kisebbségek által lakott régiók gazdasági diszkriminációjának.

Tárnok Balázs, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselőjelöltje jogászként évek óta segíti a felperesek képviseletét ellátó ügyvéd munkáját. Tárnok Balázs kifejtette: A Székely Nemzeti Tanács győzelme felvidéki győzelem is, hiszen Dél-Szlovákia magyarlakta régiója hasonlóképpen nemzeti régiónak tekinthető, mint a Székelyföld. Siker esetén ez a régió is jogosult lenne a fejlesztési többlettámogatásra.

A „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a kultúrák fenntarthatóságáért” címet viselő polgári kezdeményezés szervező bizottságának felvidéki tagja Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke.  

Az MKP sajtóosztálya