Hétfőn lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 9. képviselő-testületi ülése. A testületi ülésen fontos döntést hoztunk Nyitra megye belépéséről a nagytérségi, Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulásba. Ennek előzménye a következő: 2011-ben a területi társulás létrejött, ám foghíjasan, Nyitra megye nélkül, hiszen nem volt meg belépésének szándéka. Nélküle hozta létre Nagyszombat megye, Komárom-Esztergom megye, valamint Győr-Moson-Sopron megye. Tavaly társult hozzájuk Pest megye és Pozsony megye. A tegnapi döntéssel pedig a területi társulás kiegészült Nyitra megyével, ezzel immár kerek nagytérséget képez a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás. A döntés praktikus hozadéka, hogy a Nyitra megye területén levő települések, civil társulások eddig is megpályázhatták az Interreg Program Kisprojekt Alapjának támogatását, ám a döntéssel Nyitra megye a program Irányító Hatóságának részese lett, immár kiveszi részét a pályázatok elbírálásából, a döntéshozatalból. A határozati javaslatot az MKP megyei képviselőcsoportja nevében a megye alelnöke, Csenger Tibor nyújtotta be.

A megyei képviselő-testületi ülésen eldöntöttük a megyei fenntartású, másod- és harmadrendű utak egyes szakaszainak teljes burkolat-felújítását a 2019. évben, 7 millió euró összegben, a megye saját költségvetéséből. Ezzel a korábbi évekhez képest előre hoztuk a döntést annak reményében, hogy tavaszig lezajlik a beruházás közbeszerzése, májustól augusztusig, vagyis a nyári időszakban megvalósulhat a kivitelezés. A Komáromi járásban a legkritikusabb útszakaszok felújítása valósul meg az Ógyalla – Udvard, az Ógyalla – Martos, a Gúta -Naszvad, valamint a Gúta – Kamocsa közötti úton. Az Érsekújvári járásban a Szőgyén és Bart, valamint a Kismuzsla és Bátorkeszi közötti út legkritikusabb szakaszai újulnak meg. A Lévai járásban az Ipolypásztó – Zalaba, a Farnad - Nyír, a Léva – Garamszentgyörgy, a Barsbese – Töhöl, valamint a Lök – Énye közötti utak kritikus útszakaszait látjk el új burkolattal. A Vágsellyei járásban a járási székhely és Vágfarkasd közötti útszakasz egy részének burkolat-felújítása oldódik meg.

A megyei szintű támogatási rendszert korszerűsítettük, és sokkal magasabb költségvetést biztosítottunk azon Leader társulások, helyi akciócsoportok számára, amelyek nem kerültek az országos hálózatba. A megyei testület elfogadta az erről szóló általános érvényű rendeletét, valamint az eszköz használati utasításait.

A Nyitra Megyei Képviselő-testület elfogadta az érsekújvári Thain János Múzeum igazgatói tisztségébe meghirdetett pályázat eredményét és a megye elnökének azt javasolta, Bihari Tamást nevezze ki a megyei intézmény igazgatójává.  A megyei testület elfogadta az Érsekújvári Megyei Közművelődési Központ igazgatónője, Marta Šimo-Svrčeková lemondását, és meghirdette az intézmény igazgatói tisztségébe szóló pályázatát.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője

Címkék: Farkas Iván ,