Az Európai Néppárt november 7-8-án Helsinkiben tartotta soron következő kongresszusát. Az MKP a legnagyobb európai pártcsalád tagjaként, Csáky Pál európai parlamenti képviselő vezette küldöttséggel vett részt az utóbbi évtized legfontosabb néppárti eseményén.

A kongresszus elsődleges feladata a jövő májusi európai parlamenti választásra készülve megválasztani a Néppárt csúcsjelöltjét (ún. spitzenkandidat), aki jövőre az Európai Bizottság elnökévé válhat (a jelenlegi Jean-Claude Junckert követve), feltéve, hogy a Néppárt a választások eredménye alapján továbbra is a legerősebb európai párt marad.

A csúcsjelölti tisztségre két személy pályázott: a Néppárt konzervatív szárnyához tartozó bajor Manfred Weber, illetve a liberális szárnyat képviselő finn Alexander Stubb.

Az MKP küldöttei egységesen Manfred Weberre szavaztak, akit a kongresszus végül nagy többséggel szavazott meg néppárti csúcsjelöltnek.

A 758 küldött továbbá megvitatott és elfogadott néhány olyan dokumentumot, amelyek aktuális európai politikai eseményekre reagálnak, illetve a Néppárt választási keretprogramjáként szolgálnak (fő témák: migráció, biztonság és gazdasági fejlődés).

A kongresszus eseményeiről bővebben itt olvashat: helsinki2018.epp.eu