Nyitra Megye Önkormányzata hétfőn megtartotta 8. képviselő-testületi ülését. A testületi ülésen jóváhagytuk a megyei önkormányzat 2019. évi költségvetését. A büdzsé kiegyenlített, a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt közel 250 millió euró szerepel. A költségvetés tartalmazza a közalkalmazottak 2019-től esedékes, 10 százalékos bérvalorizációját. Megfelelő keretet biztosít a megyei intézmények működésére, a megye tevékenységeinek fedezésére. Tartalmazza a konkrét beruházási tételeket, amelyek területileg kiegyensúlyozottak, reflektálnak a megye déli és északi régióinak szükségleteire. 7 millió eurót különítettünk el a másod- és harmadrendű megyei utak burkolat-felújítására. Az MKP frakciójának javaslatára, amelyet Becse Norbert megyei képviselő nyújtott be, utólagos kiegészítéssel került a költségvetésbe a komáromi Jókai Színház épületfelújítása, nyílászáróinak teljes cseréje 736 ezer euró költségvetéssel. A megye egészséges gazdálkodásának bizonyítéka, hogy Szlovákia 8 megyéje közül legalacsonyabb a külső tartozása, 30 euró egy megyei lakosra számítva. Többletgazdálkodása az utóbbi 4 évben meghaladta a 10 millió eurót, éves bontásban.

Nyitra megye képviselő-testülete végre jóváhagyta a Helemba és Ipolydamásd között megépítésre váró Ipoly-hídról és a felvezető utak megépítéséről szóló megállapodást partnerével, a magyarországi NIF Zrt-vel.

Regionális fejlesztési ügynökségek

Mivel a megye évente jelentős támogatást nyújt a területén levő regionális fejlesztési ügynökségek tevékenységére, a képviselő-testület azok szerveibe is megválasztotta képviselőit. A Komáromi RRA igazgatótanácsába Orosz Örsöt, a Párkányi RRA igazgatótanácsába Bolya Szabolcsot, a Vágsellyei RRA felügyelő bizottságába Kőrösi Ildikót, a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió igazgatótanácsába pedig Gyarmati Tihamért. A polgármesterek, civil vezetők és vállalkozók hozzájuk fordulhatnak bizalommal, amennyiben fejlesztési elképzeléseikhez szeretnének segítséget kapni. 

Megyei elismerés

Nyitra megye díját 2018-ban három személyiségnek ítélte meg a megyei önkormányzat. Közöttük Miroslav Petrech mérnöknek, aki ugyan a szilvaterméséről elhíresült Bošácán született, de a hetvenes évek derekától Párkányban élt, évtizedeken át a Muzslai Mezőgazdasági Szövetkezet szőlésze, borásza volt. Ma a Cháteau Béla fő borásza, a borászat kiváló borai, nemzetközileg elismert eredményei alapján kapta meg a megye díját. Méltán tartják őt az ország egyik legkiválóbb borászának. Gratulálunk a mesternek!

A megyei önkormányzat újból meghirdette pályázatát az érsekújvári Thain János Múzeum igazgatói tisztségére. Ennek oka, hogy az előző pályázaton eredményes jelölt végül családi okokra hivatkozva, nem foglalta el az igazgatói széket.

A testület elfogadta az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium alapító okirata 5. módosítását, amelybe vélhetőleg végérvényesen rögződött a gimnázium névadójának helyes megnevezése: Szondi György – Juraj Szondy.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője

Címkék: Farkas Iván ,