Hétfő délután tárgyalta az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a párkányi hulladék-feldolgozóval kapcsolatos beadványt. A tárgyalás eredményéről az MKP brüsszeli küldöttségének tagjaival beszélgettünk.

A párkányi ügy azt követően került az Európai Parlamentbe, hogy a helyi és a környéki polgárok tiltakozását követően Szigeti László párkányi önkormányzati képviselő (MKP) és Zoltai Dániel Komárom-Esztergom megyei képviselő beadvánnyal fordultak az EP Petíciós Bizottságához. Mint ismeretes, a bizottságnak felvidéki magyar alelnöke van, Csáky Pál európai parlamenti képviselő személyében.

A beadvány szakmai anyagait Környi Zoltán, az MKP Párkányi Helyi Szervezete elnökségi tagja készítette elő. Bolya Szabolcs megyei képviselő, az MKP érsekújvári járási elnöke emlékeztetett arra, hogy csaknem 8 ezer ember írta alá a párkányi hulladékfeldolgozó megépülése ellen indított petíciót, az ő érdeküket képviselve érkeztek Brüsszelbe. A petíciós bizottság ülésén Lukovics Tamás, az MKP párkányi polgármesterjelöltje ismertette a részleteket.

A tárgyalás eredményéről Farkas Iván megyei képviselő, Muzsla község polgármestere (a település Párkány szomszédságában fekszik) tájékoztatott.

A bizottsági ülés résztvevői megtudták, hogy a hulladékégető komoly gondokat okozna Párkány egész vidékének. Szlovákiában ebben a régióban a legrosszabb, azaz a legmagasabb az onkológiai és légzőszervi betegségekben elhunytak aránya. Ugyanakkor a városnak és környékének a turizmus a legfőbb vonzereje, kiváló lehetőségek vannak a szőlészetre és a borászatra is. „Ezek olyan dolgok, melyek nem egyeztethetőek össze egy szemétégető megépítésével.” – hangsúlyozta Farkas Iván.

A bizottság svéd elnöknője, Cecilia Wikström rámutatott, egy olyan tipikus európai témáról van szó, amikor a határ egyik oldalán elterveznek valamit, a másik oldalon viszont nincs hatástanulmány, sőt kommunikáció sem folyik a nyilvánossággal. A párkányi eset határon átnyúló jellegét Magyarországról Hölvényi György európai parlamenti képviselő is érzékeltette, Esztergom-Komárom megyéből Zoltai Dániel szólt a bizottsághoz. Egy németországi EP-képviselő európai joghézagot tárt fel erre vonatkozóan. Erre reagált az Európai Bizottság képviselője, aki tájékoztatott, hogy már zajlik is az erre vonatkozó szigorított eljárás kidolgozása, amely várhatóan 2020-ra lesz kész. Hozzátette, hogy mivel Párkányban még nincs hulladékégető, arra már az új jogszabály vonatkozik majd.

Csáky Pál bizottsági alelnök hárompontos javaslattal állt elő, miszerint a petíciós bizottság küldje el a párkányi eset teljes dokumentációját felülvizsgálatra az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának, tájékoztassa erről az Európai Bizottságot, illetve ezt a lépést a szlovákiai hatóságok irányába is tegye meg. Az MKP EP-képviselőjének javaslatával kapcsolatban teljes konszenzus volt a petíciós bizottság tagjai között, fél éven belül visszatérnek az ügyre.

Lukovics Tamás elmondta, megválasztott párkányi polgármesterként úgy szeretne visszatérni a brüsszeli folytatásra, hogy konstatálhassa, a szemétégető nem épül meg a városban. (on, Felvidék.ma)