Az önkormányzati választásokról, a nagyszarvai miniszterelnöki látogatásról és az új magyar párt alakulásáról kérdezték ma reggel a Pátria Rádióban Menyhárt József MKP-elnököt.

Az önkormányzati választások előtt

Menyhárt József emlékeztetett arra, hogy a Magyar Közösség Pártja egy regionális, alulról építkező párt, azaz a helyi struktúrák egyeztetnek, mint ahogy tették ezt 2014-ben is. Akkor 146 MKP-s polgármester került az önkormányzatok élére, közülük 107 volt az önállóan, csak az MKP támogatásával megválasztott polgármester, 22-en koalícióban indultak, 17 esetben nem MKP-tagot támogattak. Céljuk, hogy ez a szám 2018-ban növekedjen. Menyhárt szerint az önkormányzati választásoknál kulcskérdés, hogy az adott településen van-e olyan megfelelő személyiség, akit a közösség elfogad. „Leginkább az embert nézik” – mondta. Bízik abban, hogy a felvidéki magyar közösség néhány olyan városban is visszaszerzi a polgármesteri tisztséget, ahol az legutóbb nem sikerült – itt megnevezte Szepsit és Ipolyságot is. Úgy gondolja, a magyarok által tömbben lakott területeken lehetőség van rá, hogy „mérettessenek meg a pártok, és ha van, köttessék egyezség”. A Dunaszerdahelyi járással kapcsolatban úgy tapasztalta, hogy több olyan korábban függetlenként induló polgármester van, aki most mindkét párt támogatásával indulna.

Az új magyar pártról

Simon Zsolt újabb pártot kíván megjelentetni a szlovákiai magyar palettán. Ezzel kapcsolatban Menyhárt József figyelmeztetett, hogy „a felvidéki magyarság osztódással nem szaporodik”, ugyanakkor „szíve-joga mindenkinek pártot alapítani”. Emlékeztetett arra is, hogy Simon Zsolt már többször bizonyította, hogy tud pártot robbantani. „Úgy gondolom, ezzel a széthúzást erősíti, nem az egységet” – mondta Menyhárt József, aki szerint nem volt bölcs lépés Simon Zsolt részéről, hogy új magyar párt alapítását kezdeményezi.

Nagyszarvára jön a szlovák miniszterelnök

Ma délután Nagyszarván tart sajtótájékoztatót Pellegrini szlovák miniszterelnök – minden bizonnyal a gyermeküket szlovák iskolába járatni kívánó szülők helyzetével kapcsolatban. Ma kezdődik a tanév is, így Menyhárt József az iskolakezdéshez az összes felvidéki iskolásnak, pedagógusnak sikeres tanévet kívánt. Mint mondta, a nagyszarvai helyzetet az MKP a kezdetektől fogva figyeli és véleményezi. Úgy látja, Nagyszarván csattan az az ostor, amely gyakorlatilag az elmúlt 20–25 év átgondolatlan felső-csallóközi nyitásokból következik. „Ez nem csupán Somorja ügye, hanem az egész Felső-Csallóközé” – mondta. Az MKP a helyzet megoldására – Kiss Beáta oktatási alelnökkel az élen – komplex javaslatot dolgozott ki. Bízik benne, hogy a miniszterelnök nem a feszültséget jön szítani Nagyszarvára, és fontos számára, hogy a gyermekek az anyanyelvükön tanulhassanak.

A beszélgetés hangfelvétele itt hallgatható meg.

Menyhárt József a nagyszarvai miniszterelnöki vizittel kapcsolatban ma reggel egy videóüzenetben osztotta meg gondolatait: 

O.N./mkp.sk

(A videó  képre való kattintással indul)

https://www.facebook.com/menyhartjozsef.sk/videos/521746911610011/