A magyar nyelvű oktatásnak az origója a magyar nyelvű óvodai nevelés, mely magyar iskoláink továbbélése szempontjából elengedhetetlenül fontos, és így az egész felvidéki magyar közösség számára is – mondta portálunknak Kiss Beáta, az MKP oktatási alelnöke a csallóközkürti felújított óvoda ünnepélyes átadásán, csütörtök este.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a magyar kormány stratégiai partnerének, a Magyar Közösség Pártjának elnökével, Menyhárt Józseffel három felújított csallóközi óvodát adtak át. "Időarányosan halad az óvodafejlesztési program a Felvidéken, és azt örvendetes jelenségek kísérik" – jelentette ki „Az oktatás első pillére az óvoda, s magyar óvodákkal lehet biztos alapokat teremteni az anyanyelvi oktatás felsőbb szintjeihez” – mondta az albári átadón Menyhárt József. Bereczk Oszkár polgármester hangsúlyozta: a Magyarországtól kapott támogatás hatalmas segítség a helyi közösség számára, annál is inkább, mert a szlovák kormány óvodafelújítási programjára nem tudtak pályázni.

Nyárasdon Bacsó László polgármester fogadta Grezsa Istvánt és Menyhárt Józsefet, akik előbb megtekintették az óvodások által előadott megható kultúrműsort, majd szóltak az ünneplésre összegyűlt szülőkhöz, óvodásokhoz, pedagógusokhoz és további érdeklődőkhöz.

Grezsa István beszédében emlékeztetett arra, hogy a demográfiai helyzet, a fiatalok gazdasági okokból történő elvándorlása és az asszimiláció is sújtja a Magyarország államhatárain túl élő nemzettársakat. „Mindenkinek ott van küldetése, hová sorsa vezérelte” – mondta. A sajtó érdeklődésére tájékoztatott arról, hogy hamarosan Budapesten egy óvodakonferenciát is tartanak. Az óvodaprogrammal párhuzamosan egy komoly kutatás is elindult a jelenlegi helyzet feltérképezésére. Két év múlva utánkövetést is végeznek a folyamatokról. A miniszteri biztos szeretné, ha az óvodaprogram következő fázisában új módszertani elemekkel is gazdagodna a program, az új intézményeknél már az építészeti szempontoknak is fontos szerepük lesz.

Menyhárt József szerint az anyanyelvű óvodaválasztás egy alapvető lépés a későbbi iskoláztatásban. „Csak üdvözölhetjük és köszönhetjük a magyar kormánynak azt a kezdeményezését, amelynek köszönhetően a múlt évben 58, ebben az évben közel 70 felvidéki magyar óvoda tud megújulni” – mondta. Rámutatott, hogy gyakorlatilag ezt a szlovák államnak kellett volna a mi adópénzeinkből megtennie.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke hangsúlyozta, hogy az óvoda, az iskola és a templom stratégiai helyeknek számítanak a településeken. Úgy gondolja, a magyar államot komoly elismerés illetné meg szlovák részről, hiszen Magyarország beruházásaival bizonyos szempontból átvállalja Szlovákia terheit és kötelességeit.

Csallóközkürtön a szentmise után következett a felújított óvoda átadása, melynek munkálataiba – Kubik József leköszönő polgármester elmondása szerint – a szlovák állam is beszállt. Grezsa István szerint jó lenne, ha a történelmi ellentéteket felülírná a bizalom. „Túl kell élnünk a globalizmust, meg kell védenünk keresztény kultúránkat, úgy, ahogy azt őseinktől kaptuk. Meg kell maradnunk magyarnak” – mondta. Menyhárt József hozzátette: „Nekünk, felvidéki magyaroknak az a küldetésünk, hogy a jövőt magyar nyelven beszéljük.”

Az óvodaprogram eseményei folytatódnak, Grezsa István tájékoztatása szerint néhány napon belül további, legalább 12 felújított felvidéki óvodát adnak át. (on-felvidek.ma/mti)

--

(Frissítve, 13:00)

Ma Eperjesen folytatódott a felújított csallóközi óvodák átadása. A magyar állam 154 ezer eurónyi összeggel támogatta a község óvodájának megújulását. Két szalag átvágására is sor került, a felújított óvodáét Csiba Jarmila polgármester és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke vágták át, az akadálymentes bejáróét pedig a kerekes széken közlekedő Gyerák Zsóka, aki elsőként lépett az óvoda falai közé. A polgármesternő köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette az óvoda felújítását. Mint mondta, a magyar államtól kapott összeget főleg a 860 négyzetméternyi tető felújítására használták fel, de jutott új csempékre, ablakokra és a konyha modernizációjára is.