Az 1,3 millió aláírás után még kemény csaták jönnek

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés felvidéki koordinátoraként az idén is előadója volt az az erdélyi Tusnádfürdőn folyó 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek. Az MKP szakpolitikusával a helyszínen beszélgettünk.

Tudja, hogy hányadszor jár Tusványoson?

Most éppen egy jubileumhoz értem, hiszen tizedik alkalommal vagyok itt. Kétségtelen, hogy Közép-Európa legnagyobb magyar vonatkozású szabadegyetemes fesztiválja ez. Egyszerre több helyen zajlanak kiváló előadások, mindez nagyszerű zenei programokkal ötvözve. Az idelátogató számár az jelenti a gondot, hogy eldöntse, egy adott időben melyik programon vesz részt. Ha valaki veszi a fáradtságot, és megteszi a Felvidék és az Erdély közötti nagy távolságot, biztos, hogy jól fogja magát érezni. Nagy örömömre az idén már Kristóf fiam is velem tartott.

Tavaly az európai jogvédelmünk érdekében indított Minority Safepack európai polgári kezdeményezés indulásával kapcsolatos fórum előadója volt, most már ez eredmények összegzése folyik. Vannak új fejlemények? Elmondhatjuk, hogy a Felvidék jól teljesített?

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a tusványosi fórumunkon tájékoztatott arról, hogy 1,3 millió aláírást már hitelesítettek. A szlovák belügyminisztérium 63 200 aláírást fogadott el, ez természetesen nem csak a Magyar Közösség Pártjának sikere, hanem az aláírásgyűjtést támogató civil szervezeteké és magánszemélyeké is. Ugyanakkor azt sem hallgathatjuk el, hogy akadályozói is voltak a kezdeményezésnek. Emlékezzünk arra, hogy volt egy időszak, amikor a szlovák kormány is a román kabinet mellé állt, hogy megpróbálják a kezdeményezést az európai bírósággal leállíttatni. Később ettől visszaléptek, ám az európai parlamenti képviselőjüknek is voltak olyan megnyilvánulásai, melyek nehezítették a közös siker elérést.

Ön korábbi külügyi államtitkárként is jól ismeri az európai kisebbségeket. Érték meglepetések?

Örülök a katalánok nagy arányú csatlakozásához a kezdeményezésünkhöz. Úgy tették ezt, hogy az ő jogköreik ma már jóval előrehaladottabbak a mieinkhez képest. Több aláírást vártam Ausztriából és Szlovéniából, bár a magyarok ezekben az országokban is tekintélyes számú aláírást gyűjtöttek. Meggyőződésem, hogy a sikerhez az is kellett, hogy éppen Vincze Loránt a FUEN elnöke, aki állandóan forrón tartotta a témát, folyamatosan látogatta ennek érdekében a különböző európai szervezeteket.

Mi lesz a továbbiakban?

Annak érdekében, hogy valós hozadéka legyen a Minority SafePack polgári kezdeményezésnek, az 1,3 millió aláírást a jövőben nagy odafigyeléssel és okos taktikával kell kezelnünk. Meg kell várnunk a megfelelő időt is, a politikában a jó időzítésnek mindig kulcsszerepe van. Valószínűleg a már jövő évben megalakuló Európai Bizottsággal kell majd együttműködnünk annak érdekében, hogy az őshonos kisebbségek védelme végre bekerüljön az Európai Unió jogrendjébe.

Forrás: O.N., Felvidék.ma

 

 

 

 

Címkék: Berényi József ,