A Gombaszögi Nyári Táborban egymás követik a közéleti programok is. Bárdos Gyula és Rigó Konrád fóruma révén egyfajta MKP és a Most-Híd közötti „összecsapásra” is sor került, noha nem pártpolitikai szinten szerveződött az eszmecsere, hiszen Bárdos a Csemadok elnökeként, Rigó pedig kulturális államtitkárként ült asztalhoz.

Rigó Konrád a Most-Híd vegyespárt kormánypolitikusaként a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap működéséről, mint a szlovákiai magyar kultúra támogatásának jelentős vívmányáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy egy olyan új rendszerről van szó, melyet az elkövetkező években igyekszenek még gördülékenyebbé, hatékonyabbá tenni. A jövő feladati között említette a hiánypótlás lehetőségének megoldását és a pénzbeli támogatások gyorsabb kiutalását is.

Bárdos Gyula rámutatott, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap a kisebbségi kultúrák támogatásának törvényeként csak akkor lehet sikeres, ha az nem pártügy lesz, hanem közösségi üggyé válik, és az önkormányzatiságon alapul. Vonatkozik ez a személyi döntések meghozatalára is, köztük az alap szakmai tanácsainak megválasztására is. Szó volt a magyarországi támogatásokról is, Bárdos hangsúlyozta, hogy a magyarországi támogatások a magyar kormány nemzetpolitikájának hozadékát jelentik, míg a szlovákiai támogatásra itt élő adófizető polgárokként elemi elvárásként kell tekintenünk.

A hallgatóságból szót kért Havasi Péter, a Kassai Figyelő főszerkesztője is. Tájékoztatott arról, hogy Magyarországról 3 milliónyi forintnyi támogatást (kb. 10 ezer euró) kaptak, amely már meg is érkezett hozzájuk, a szlovák államtól a sikeres pályázatukat követően négyezer eurót várnak, ám nemhogy a pénz nem érkezett meg eddig hozzájuk, hanem még a szerződés aláírására sem került sor. Rigó Konrád elismerte, hogy az első félévben szerették volna folyósítani a támogatásokat, tájékoztatott arról, hogy ez július közepén már elindult. Bárdos Gyula emlékeztetett arra a problémára is, hogy számos esemény megrendezését nehezíti az a körülmény, hogy a szlovák állami támogatást csak késve, utólag kapják meg a rendezvények szervezői.

Kép: Menyhárt József Orosz Örs főszervezővel, Martonyi Jánossal és Németh Zsolttal a Gombaszögi Nyári Táborban (Fotó: Oriskó Norbert)

A Gombaszögi Nyári Tábor pénteki közéleti programjai közül Menyhárt József MKP-elnök és Őry Péter OT-elnök fórumairól már korábban tájékoztattunk. Magyarországi politikus előadói is voltak a tábornak, köztük Martonyi János volt külügyminiszter és Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke is. Martonyi az európai integráció és együttműködés fontosságát emelte ki, Németh Zsolt Magyarország szerepéről és a magyar-szlovák együttműködésről szólt. Megismételte, a nemzetpolitikában a magyar kormány felvidéki stratégiai partnerével, a Magyar Közösség Pártjával eredményesen és hatékonyan működik együtt.

A Gombaszögi Nyári Tábor a tartalmas kulturális szórakozások otthona is, így Menyhárt József zenészként is színpadra lépett, három kitűnő társával, Bertók Istvánnal, Bertók Tóth Katalinnal és Kósa Ferenccel adtak nagy sikerű koncertet, melynek végén a közönség kérésére előadták Radnóti Miklós Nem tudhatom című versének megzenésített változatát is, melyet korábban a Kicsi Hang koncertjein ismertünk meg. (forrás: O.N./Felvidék.ma)

Fotók: (1 - Bárdos Gyula és Rigó Konrád fóruma, a vitát Petheő Attila vezette, 2 - Menyhárt József Orosz Örs főszervezővel, Martonyi Jánossal és Németh Zsolttal a Gombaszögi Nyári Táborban, 3 - Gombaszögön nem csak tárgyalnak a kultúráról, hanem azt művelik is - O.N. felvételei )

Címkék: Bárdos Gyula ,