A regionalitás fontosságáról és a megyei politika lehetőségeiről tartott pódiumbeszélgetést a VI. MartFeszt szombati közéleti programjainak részeként Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič és Berényi József alelnök. Mindketten az együttműködésben rejlő lehetőségekre mutattak rá, hangsúlyozva, hogy a tavalyi, novemberi megyei választások utáni helyzet máris mutatja az együttműködés pozitívumait. A Martfeszt hatéves történetében egyébként a szlovákság részéről csak Ondrej Dostál volt vendég, Jozef Viskupič tehát a második, aki szlovákként elfogadta a meghívást.

Földrengésszerű változás A vitavezető Agócs Gergely megyei képviselő elöljáróban egy rövid helyzetértékelést kért a két politikustól. A megye 40 képviselője 4 frakcióban politizál, ezekből az MKP-nak van a legerősebb képviselői klubja. Igy a 4 alelnök közül a 9 meghatározott prioritásból az MKP alelnöke, Berényi József kapta a legerősebb hatásköröket. Ő felügyeli az utak, az infrastruktúra, a közlekedés és az iskolaügyhöz tartozó kérdéseket. Viskupič szerint a kezdetektől az volt az elképzelés, hogy együtt alakítsák a megye életét, s ennek az eltelt háromnegyed év alatt már megvannak a pozitív tapasztalatai.

Berényi József arra mutatott rá, hogy más a logikája a regionális, és más az országos politikának. Míg a megyeelnök nem leváltható, addig országos szinten a végrehajtói hatalomban a kormányfő visszahívható, miközben mindkettőt közvetlenül választották meg, ez tehát az alapja a különbségnek. Az MKP politikusa úgy fogalmazott, hogy a novemberi megyei választások földrengésszerű változást hoztak, hiszen a korábbi vezető pártnak a Smernek mindössze egy képviselője maradt. Értékelésében kitért arra is, hogy az MKP, még az ellene folytatott rendkívül negatív kampány ellenére is megtartotta pozícióit. Az új kezdet új szövetségesi helyzetbe hozta a magyar pártot, és most a fő feladatuk az, hogy a terveiket tudják teljesíteni. Utak, adók, kétnyelvűség A megyei hatáskörök közül az utakra vonatkozó jogkör az egyik legerősebb, s ezt a kérdést kiemeltként is kezeli Nagyszombat, hiszen 1600 km-nyi másod- és harmadosztályú útszakaszról kell gondoskodnia. Viskupič szerint itt a legégetőbb a tennivaló, mert az elmúlt 16 évben nem épültek új utak. Idén 1,5 millió euró van tervezve útkarbantartásra, de ennek a sokszorosa kellene. Úgy véli, az adópolitika újra gondolásával a forrásokat is meglehetne teremteni. S ez lehetőségeket adna az integrált közlekedés és az infrastruktúra erőteljesebb támogatására is.

Berényi József a prioritások közül kiemeltként említette a kétnyelvűséget, a középiskolák rekonstrukciójának a folytatását, és a kulturális intézményeket, itt máris van előrelépés. Két évig nem tudták megválasztani a Galántai Múzeum igazgatóját, s most Takács Mihály személyében új igazgatója van az intézménynek. A személyi kérdésekben azonban a többi megyéhez mérten magyar szempontból jelentős lemaradás van Nagyszombatban, így az elkövetkező időszak feladata, hogy a megyén növeljék a magyar alkalmazottak számát.

Szuperválasztási félév: együtt vagy külön? A fórum lehetőséget adott arra is, hogy az országos politikáról is véleményt mondjanak, annak fényében, hogy rövid idő alatt három választás is vár Szlovákiára. November 10-én önkormányzati választások, majd márciusban államfő és májusban EP-választás lesz. És nem kizárható az sem, hogy előrehozott parlamenti választások is lesznek. Viskupič, az OĽaNo ismert politikáját követve elmondta, az ellenzéki pártok összefogása hozhat eredményt. Az SDK 2.0-ként is megfogalmazható politikai elképzelés úgy véli, alternatívát nyújtana a jelenlegi hatalommal szemben. Ennek feltétele a közös program, és az összefogás. Ha ezt látnák az emberek, elhinnék, hogy van alternatíva. Berényi József helyzetértékelése az MKP számára három sikertelen parlamenti választást vette alapul. Ez azt mutatja, a magyar párt egyedül nem valószínű, hogy a jövőben is képes lenne bejutni a törvényhozásba. Három lehetőség áll tehát a párt elött, vagy a Most-Híddal való együtt indulás, ami a jelenlegi helyzetben nem tűnik reálisnak, vagy más pártokkal, avagy vállalni újból az egyedüli megméretést. Az MKP politikusa szkeptikus az ellenzéki összefogást illetően, hiszen azt őszintén csak az OĽaNo támogatja, az SaS és a KDH nem. Jelenleg az MKP-nak az együttműködésre komoly ajánlata tehát az OĽaNO-tól van, ha valóban választások lennének, akkor a pártnak mérlegelnie kell majd a lehetőségeket. Az EP-választásokat illetően Berényi József bizakodó, itt akár két mandátumot is szerezhet a párt. Az MKP jelöltjének az államfőválasztáson való indulását ugyanakkor azért tartja fontosnak, hogy ez is erősítse a tényt, van önálló magyar politikai jelenlét az országban. A fórumot követően a vita résztvevői már kötetlen formában a ma7-magyar7 sátrában folytatták a beszélgetést.

Forrás: Molnár Judit (ma7.sk), fotók: O.N.