Furcsa, akár a törvényeket megkerülő úton biztosíthatják az autópálya építéséhez szükséges kavicsot – figyelmeztetett erre az MKP pozsonyi székházában tartott sajtótájékoztatón három csallóközi polgármester.

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, egyben a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke, Bugár Lívia, Csákány és Janikovics Katalin, Béke polgármestere rámutatott arra, hogy az útépítéssel összefüggésben olyan kavicsbányákat terveznek, amelyekről az érintett községeket meg sem kérdezték. A tájékoztatás hiányában a polgármesterek a szabad információáramlást biztosító törvény alapján kezdték a tájékozódást a környezetvédelmi és bányászati hivataloknál. A válaszok beérkezése után döbbenten észlelték, hogy több olyan kavicsbánya van tervben, melynek területe kisebb, mint öt hektár. Akár úgy is, hogy egy nagyobb parcellát osztanak szét kisebb, öt hektárnál kisebb területekre.

Vajon miért? Őry Péter emlékeztetett arra, hogy a 24/2006-os törvény konkrétan meghatározza, milyen esetekben kell különböző eljárásokat, környezetvédelmi hatástanulmányokat folytatni. Öt hektárnyi terület és százezer tonnányi kavicskitermelés alatt semmilyen tanulmányt és eljárást nem ír elő a törvény!

A polgármesterek aggódnak településükért és az egész Csallóközért. Ide tartozik a Csallóköz vízkészletének valós védelme is. „A törvények betartására és betartatására hívjuk fel a figyelmet. Nekünk, polgármestereknek feladatunk, hogy megvédjük az önkormányzatok vagyonát, biztosítsuk, hogy normális körülmények között éljenek nálunk az emberek. A közlekedést is beleértve, hiszen a Felső-Csallóközben már most is szinte elviselhetetlenek az állapotok a kavicsbányákkal összefüggő tehergépkocsi-forgalom miatt” – mondta Őry Péter.

Fennáll a gyanú, hogy a környezetvédelmi törvények megkerülésével akarnak új kavicsbányákat nyitni. Ennek kivizsgálását kérve a három polgármester beadvánnyal fordult az ügyészséghez. (ON)

A konkrét helyzetet egy tájékoztató térképen is szemléltették.

Címkék: Őry Péter ,