A mátyusföldi Galántán március 15-én az „otthoni” Ghymes együttes lépett fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A kultúrház színháztermét megtöltő közönséget Forró Krisztián megyei képviselő üdvözölte, majd a koncert előtti ünnepi beszédre felkérte Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét.

Menyhárt József beszéde elején emlékeztetett arra, hogy éppen a Galántai járásban, Nagymácsédon történt február végén az a tragédia, amely most az egész ország eseményeit meghatározza. Kérésére a résztvevők egy perc néma csenddel adóztak a gyilkosság két áldozatának.

Az MKP elnöke az 1848/49-es forradalom évfordulóján visszatekintett az elmúlt évre, számot vetve, hogy mennyire álltunk ki magunkért, a hozzátartozóinkért, az igazunkért, a nemzetért. Emlékeztetett arra, hogy 1848/49 hősei nemcsak hogy kiálltak, hanem a jövőre nézve is figyelmeztető üzenetet hagytak a számunkra: küzdelmünket nem adhatjuk fel! A 170 évvel ezelőtti események nagyjai akkor voltak bátrak, amikor kellett. Menyhárt József visszanézett a tavalyi év megmérettetéseire, köztük a megyei választásokra is. A jelen történéseit, eseményeit figyelve úgy gondolja, ez az év harcos év lesz. Utalt arra, hogy éppen az 1848/49-es tavaszi lendület és példa az, amely sikerre viheti a felvidéki magyarság harcát megmaradásáért és szülőföldön való boldogulásáért.

Beszéde végén Menyhárt József az emlékesten fellépő Ghymes együttest méltatta, szólt kiváló művészi alkotásaikról, a közéletben való helytállásukat pedig példaértékűnek nevezte. „Az ő gyönyörű muzsikájukkal kívánok szép tavaszt és kitartó hitet! Isten áldja a felvidéki magyarságot” – mondta.

A Ghymes a Militaris congratulation, illetve a Kézfogás című dalaik „közé ékelt” másfél órás koncertet adott. A bor a vér című dalukat a nagymácsédi áldozatok emlékére játszották el, és egyben figyelmeztettek arra is, hogy volt egy harmadik áldozat is: a Szabadság! A közönség vastapssal jutalmazta őket, a két otthoni zenésznek, a Kossuth-díjas Szarka-fivéreknek, Gyulának és Tamásnak egy-egy virágcsokorral is köszönetet mondtak.

Az emlékestet a Libertate polgári társulás szervezte a magyarországi miniszterelnökség támogatásával.

És végezetül még egy aktualitás: a Ghymes frontembere, Szarka Tamás a jövő héten, március 23-án – saját zenekarával a háta mögött – szólókoncertet ad Galántán.

O.N., Felvidék.ma