Pénteken a buzitai magyar óvoda új épületének az ünnepélyes alapkőletételre került sor. Az intézmény bővítésére a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében kerül sor.

„Az óvodák és bölcsődék építése a jövőről szól, de a mának is üzen, azt, hogy összefogva, közösen mindent el tudunk érni a Kárpát-medencében” – jelentette ki Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa az ünnepségen. A kormánybiztos elmondta: annak köszönhetően, hogy az anyaország egyre inkább gyarapszik gazdasági erőben és lélekben egyaránt, egyre több forrás jut a határon túli közösségeknek is. Rámutatott: Magyarország polgári kormánya az elmúlt nyolc évben világos programot vázolt fel a 21. századra a Kárpát-medencei magyarságnak.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében hagyta jóvá a magyar kormány. Azt a programot, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda és bölcsőde fejlesztési programokkal. Ennek két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence- szerte.

A program első szakaszának 17,2 milliárdos teljes keretéből a Felvidékre 6,3 milliárd forint kerül. Az első felvidéki szakaszt tavaly szeptemberben indították el, annak keretében a Bethlen Gábor alap közvetítésével 58 felvidéki település jutott támogatáshoz. A rendelkezésre álló összeget elsősorban óvoda és bölcsőde felújításra, illetve építésre fordítják, részben pedig humánerőforrás fejlesztést is megvalósítanak belőle. A program első szakasza az idei év végén, második szakasza – amelyből 5,4 milliárd forint jut a Felvidékre – a tervek szerint 2019 végére fejeződhet be.

(Forrás: MTI/Felvidék.ma)