2018. február 27–én meghívásomra Nagyszombatban találkozott három magyar megyei alelnök: Ozsvald Erzsébet, Pozsony, Csenger Tibor, Nyitra és személyemben Nagyszombat megye alelnöke. Találkozónk elején természetesen nem kerültük meg Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának esetét sem. Nemcsak közösen elítéljük a brutális gyilkosságot, de csatlakozunk minden jó szándékú polgárhoz, aki elvárja a tragédia mielőbbi kivizsgálását és a bűnösök megbüntetését. Megállapítottuk, ez a feltételezhetően megrendelt gyilkosság mérföldkövet jelent a szlovákiai jogállam jövőjét tekintve is.

Találkozónk a továbbiakban szakmai jellegű volt. Ezen belül elsősorban költségvetési, közbeszerzési, közlekedésügyi témákkal és határon átnyúló együttműködéssel foglalkoztunk.

Megállapítottuk, bár a megyék költségvetésének bevételi oldala folyamatosan nő, továbbra is szinte megoldhatatlan terhet jelentenek az útfelújítások.

Láthatjuk, az olyan nagy beruházások, mint a Nyitra melletti Jaguar-Landrover vagy az R7-es építése külön egyezséget szükségeltet a kormány, a beruházó és a megye között.

A megyék ugyanis saját költségvetésből nem fogják tudni visszaállítani a túlságosan nagy terhelésnek kitett megyei utakat.

Áttekintettük még a három szlovákiai és három nyugat-magyarországi megye határon átnyúló együttműködését is. Itt abban egyeztünk meg, hogy mindenki a saját lehetőségein belül igyekszik felgyorsítani az úgynevezett „kispályázatok“ megnyitását.

Megállapítottuk, ilyen jellegű konzultációkra a jövőben is szükség van, így szándékunk szerint legközelebb március 27-én Pozsonyban találkozunk.

A résztvevők nevében

Berényi József,

Nagyszombat megye alelnöke