A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében a komáromi Tiszti Pavilonban ma Grezsa István kormánybiztos jelenlétében adták át a felvidéki óvodáknak a "Magyar sarok" csomagokat.

A komáromi Víz utcai Tulipán óvodába járó gyermekek káprázatos műsora után Grezsa István kormánybiztos szólt az óvodafejlesztési program jelentőségéről. Mint mondta, a Felvidéken erre kiemelt figyelem jut, kiváló az együttműködés a magyar kormány és annak stratégiai partnerei között. Köszönetet mondott ezért a teremben helyet foglaló Menyhárt Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja elnökének és Jókai Tibornak, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökének. A program folytatódik, következik a második támogatási időszak, melynek keretében Magyarország 23,5 milliárd forinttal támogatja a határon túli magyar óvodákat, ebből a Felvidékre 5,4 milliárd forint jut. Rámutatott, hogy a támogatás odaítélése kizárólag szakmai szempontok szerint zajlik. „A célközösség az egész magyar közösség. Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk egy ilyen grandiózus nemzetépítő programnak”– mondta a kormánybiztos.

Stubendek László, Komárom polgármestere a járás polgármestereinek nevében mondott köszönetet a támogatásért. Hamvazószerda lévén így fogalmazott: „Isten éltesse a magyar kormányt, és tartsa meg ebben a szolgálatában”.

Jókai Tibor hangsúlyozta, hogy az a törekvés vezeti őket munkájuk során, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába járjon, és onnan majd magyar iskolában tanuljon. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége felvidéki óvónők javaslatára állította össze a magyar kormány ajándékaként a „Magyar sarok” elnevezésű, jelentős értékű módszertani, szakmai segédanyagokat tartalmazó csomagokat.

Az ünnepségen ott volt Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártjának oktatási és kulturális alelnöke is. „A magyar kormány által támogatott óvodafejlesztési programból egyaránt részesülnek az önkormányzati óvodák és a felekezeti intézmények. Nagy jelentőségű ez a közösségünk számára, hiszen olyan óvodák fejlődnek vagy újulnak meg, amelyeknek eddig erre nem volt lehetőségük. Gondolok itt azokra az óvodákra is, amelyek esetében a fenntartó települések polgármesterei hiába pályáztak éveken keresztül. Mind az ingatlanfejlesztések, mind a most átadásra került módszertani csomagok segítségével a magyar közösség támogatása történik, ebben stratégiai partnerként szorosan együttműködünk a magyar kormánnyal, szakmai téren pedig a magyar pedagógusok szövetsége segíti ezt a munkát” – mondta kérdésünkre az MKP szakpolitikusa.

A rendezvényt a komáromi Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusának műsora zárta. (on/további fotók: mkp-fb)