A Nyitra Megyei Önkormányzat 2018. január 29-én megválasztotta alelnökeit, köztük az MKP-s Csenger Tibort is, aki 12 év után magyarként tölti be ezt a tisztséget.

Csenger Zselízen él, 52 éves, nős, két felnőtt gyermek édesapja. Végzettségét tekintve gépészmérnök, saját családi vállalkozását irányítja, amely tan- és irodaszerek nagykereskedelmével foglalkozik. A zselízi székhelyű Mira Office cég több mint harminc ember számára biztosít megélhetést helyi és lévai részlegében.

Szakterülete elsősorban az infrastrukturális fejlesztések világa, amelybe beletartozik mind a pénzügyek kezelése, mind a technikai megoldások kivitelezése. Ezek mellett szabadidejében lelkes kultúra- és sportfogyasztó, illetve támogatóként megannyi területen otthonosan mozog. Ilyen jellegű tevékenységét leginkább a Csemadokban és a zselízi helytörténeti Sacher társulásban fejti ki.

Bár régóta tevékenykedik a politikában, eddig jobbára regionális szinten tette a dolgát. 2006-ban lett a politika világának aktív részese, amikor az MKP színeiben önkormányzati képviselővé választották Zselízen, ezt a tisztséget már a harmadik ciklusban tölti be. 2010-től pedig a helyi szervezet alelnöke. A jelenlegi választási időszakban az önkormányzat mellett működő pénzügyi bizottság elnöke.

2013-ban indult először a megyei választásokon a lévai körzetben, ahol mandátumot is szerzett, 2017-ben sikeresen újrázott, így immár második ciklusát kezdte. Az előző négy évben a vagyonkezelési és a régiófejlesztési bizottságban tevékenykedett, és sok tapasztalatra tett szert. A most kezdődő ötéves ciklusban pedig alelnöki tisztsége mellett a közlekedésügyi bizottság rendes tagja lesz.

2012-ben és 2016-ban is szerepelt a párt parlamenti választási listáján.

Az új alelnök a megye déli régiója fejlesztéséért és a megye területén élő nemzeti kisebbségekért felel majd. Saját bevallása szerint arra törekszik, hogy a megyei döntések minden szakterületen arányosabbak legyenek, például az útfelújítások, a megyei intézmények támogatása, épület-felújítások, vagy a régió idegenforgalmának fejlesztése, hatékonyabb kihasználása terén. Ugyanakkor sokkal nagyobb figyelmet kíván fordítani a megye egészségügyének fejlesztésére, megreformálására is. Az iskolaüggyel kapcsolatban is vannak konkrét elképzelései. Véleménye szerint a szakiskolák kínálatát össze kell hangolni a munkaerőpiac igényeivel. Hasonlóképpen a megye érdekeltségébe tartozó információs táblák többnyelvűségét is szorgalmazni kívánja.

Csonka Ákos

Címkék: Csenger Tibor ,