Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai hivatalos pozsonyi látogatása során ellátogatott a Magyar Közösség Pártja székházába, ahol tárgyalást folytatott Menyhárt József pártelnökkel. Delegációjának tagjai az MKP Országos Tanácsának elnökével és a párt alelnökeivel tanácskoztak.

A tanácskozást követően sajtótájékoztatót tartottak. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke elmondta: nem először találkoztak az MKP székházában. A tavaly márciusi találkozón a 2017-es év legfontosabb teendőiről tárgyaltak. „Ha 2017-ről azt mondjuk, hogy egy küzdelemmel teli év volt, akkor 2018-ról majd azt kell elmondanunk, hogy ez egy harcos év lesz” – mondta Menyhárt József. 2017-ben a Magyar Közösség Pártja mint a magyar állam stratégiai partnere egy sikeres óvodaprogram levezénylésében segédkezett. Menyhárt József kiemelte: 58 óvoda felújítása kezdődött el, és a program tovább folytatódik.

A gazdaságélénkítő program, amelyet a Vajdaságban és a Kárpátalján is beindítottak, a Felvidéken szintén elindult 2017-ben. A gazdasági csomag „a Baross Alapítványon keresztül, illetve a Széchenyi Programirodán keresztül, a Magyar Közösség Pártjának gesztorálásával sikerre és eredményre jutott. Hiszen február 6-án már felkerült a nyertes pályázók jegyzéke a Széchenyi Programiroda honlapjára, és örömünkre szolgál, hogy az a fejlesztés, amely a leszakadó régiókat, a kis és közepes vállalkozókat, illetve az őstermelőket megtámogatta, ebben az évben folytatódni fog” – mondta a sajtótájékoztatón Menyhárt József.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kitért arra, hogy régi hagyományt folytat, amikor pozsonyi látogatásán az MKP politikusaival ugyancsak tárgyal. Ennek az az oka, hogy a magyar kormány a határon túli kérdésekben az adott határon túli közösséget képviselő politikai szervezet álláspontjára bízza magát. „Mi nem Budapesten akarjuk kitalálni, hogy mi jó a felvidéki magyaroknak, hanem megkérdezzük arról a felvidéki magyarokat képviselő pártot, ők pedig elmondják nekünk, mit várnak el a kormánytól,  milyen álláspontot képviseljünk, milyen programokat hajtsunk végre” – fejtette ki a miniszter.

„Ma azért jöttem, hogy átadjam az új pozsonyi nagykövetséget, ez az új nagykövetség a méreteiben, elhelyezkedésében, kinézetében végre világosan visszaadja azt, amit mi a magyar-szlovák együttműködés fontosságáról gondolunk. Hogyha a magyar-szlovák kapcsolatok minőségét feszegetjük, akkor azt tudom mondani, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, és soha nem voltak olyan kiegyensúlyozottak, mint most. Amikor ezt mondom, akkor a mondatnak van egy második fele is, hogy még nagyon sokat kell dolgoznunk azért, hogy a napirenden lévő érzékeny kérdések tekintetében is olyan előrelépést érjünk el, amely megelégedésre ad okot” – fejtette ki Szijjártó. Majd kitért arra, hogy gazdaságilag is számos sikertörténetet tudhat magáénak a két ország. Ezek a sikertörténetek lehetőséget adnak arra, hogy a kényes kérdéseket is időről-időre elővegyék. A felvidéki gazdaságélénkítő csomagban két kategóriában írtak ki pályázatot, mezőgazdasági vállalkozók, kis- és közepes vállalkozások számára eszközbeszerzési pályázatot hirdettek, 1646 pályázat érkezett be, ebből 1521 pályázat lett nyertes, ennyi magyar vállalkozó kap segítséget, 5,4 milliárd forint értékben osztanak ki támogatást. Ennek óriási a jelentősége – mondta Szijjártó.„Ennek a programnak három haszonélvezője van: a felvidéki magyarság, Magyarország és Szlovákia. Ez az együttműködés természetesen megerősíti a felvidéki magyarságot, megerősíti Szlovákia gazdaságát, hiszen ez a pénz idekerül, itt használják fel a vállalkozók, itt fizetnek utána adót, itt bővítik a termelésüket, és jót tesz a szlovák-magyar kapcsolatoknak is, ugyanis nemzeti közösségünkre úgy tekintünk - és reméljük, hogy ez kölcsönös - mint egy erőforrásra a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában. Szeretnénk önöknek elmondani, hogy a magyar kormány ezután is a magyar-szlovák kapcsolatrendszert meghatározó minden egyes kérdésben  a Magyar Közösség Pártjának álláspontjára igényt tart.”

Szijjártó Péter gratulált az MKP-nak a megyei választásokon elért eredményeihez. Bízik benne, hogy az idei novemberi helyhatósági választásokon is eredményesen szerepelnek majd a párt jelöltjei. (forrás: Neszméri Tünde/Felvidék.ma, fotók: mkp.sk)

Videó itt:

Címkék: Menyhárt József ,