Fontosnak tartják a köbölkúti Csemadok tagok a néphagyományok ápolását és művelését, ezért is hívták életre hagyományteremtő céllal a folklórtalálkozót. És azért időzítik februárra, hogy  a táncos és éneklő csoportoknak, kézműves mestereknek a tél folyamán is lehetőségük nyíljon a találkozásra.

Bolya Dudás Anita Csemadok helyi alapszervezetének elnöke bevezetőjében elmondta:

“Amikor ilyen sokan összejövünk, látni, hogy mi magyarok nem vagyunk kicsik és nem vagyunk kevesen. A felvidéki magyarság kultúráját képviselő Csemadok jelen van egész Dél-Szlovákiában. Végezzük a munkánkat, szervezzük rendezvényeinket, mert az ilyen és a hasonló találkozókon születnek a barátságok, kapcsolatok, esetleg szerelmek, amelyek végigkísérhetnek bennünket az életünkön. Feladatunk átadni azt, ami a miénk – a felvidéki magyar kultúrát – , hogy gyermekeink majd a helyünkbe lépve ugyanígy cselekedjenek.”

“A magyar ember az, akinek az unokája is magyar” – ezzel a mondattal kezdte ünnepi beszédét Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke.

Sokan temették már a Csemadokot azzal, hogy a modern kor modern intézményeket kíván, mégis azt látjuk, hogy ez a 70 éves kulturális szervezet él és virágzik. Elkötelezett és munkás emberek Felvidék szerte szervezzenek hasonló összejöveteleket, mint ez a mai itt Köbölkúton, hogy a magyar népzene és néptánc szeretetét éltessük, ismeretét pedig tovább plántálhassuk a gyermeki szívekbe. Fontos együtt dolgozni úgy a környékbeliekkel, mint a szórványban élőkkel, hogy egymást támogatva, segítve magyar identitásunk megmaradjon és erősödjön”  – mondta el nagy tapsot kapott beszédében az alelnök asszony.

Forrás: Körkép

Címkék: Köbölkút,