A Magyar Közösség Pártja aggodalmának ad hangot az év elején nyilvánosságra kerülő információk miatt, miszerint az elkövetkező időben több gyorsmentő szolgálatnál kerül sor ún. transzformációs folyamatra, melynek következtében csak a járási székhelyeken lesz orvossal ellátott gyorsmentőszolgálat. Ez a változás 2018.01.01-jétől már a gyakorlatban érvénybe lépett a gútai gyorsmentő szolgálati állomás esetében.

Történt ez akkor, amikor az egészségügyi minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítása (amely a kórházi és az ambuláns orvosi készültségek mellett az orvosi gyorsmentőszolgálat finanszírozásának emelését is rendezni fogja) a befejezéséhez közeledik. A tervezett módosítás szerint február 1-től jelentősen emelkedik (+5000€) majd az orvossal ellátott gyorsmentők havi juttatása, de kisebb mértékben (+600€) emelik az orvos nélküli gyorsmentők havi juttatását is, amelyet az egészségügyi biztosítók egyenesen a mentőszolgálatnak fizetnek.

Értelemszerűen azt vártuk tehát, hogy a gyorsmentőszolgálat elérhetősége és az orvosi ellátás minősége ezzel mindenütt javul majd, de sajnos az elmúlt hetekben napvilágra került információk - a Komáromi járásban mindenképpen - nem ezt mutatják. Annak ellenére, hogy a járásban működő ZaMED gyorsmentőszolgálat weboldala szerint Gútán van orvossal ellátott gyorsmentő, a valóság immár 3 hete ennek az ellenkezője.

Megkeresésemre Jana Vaňová, a ZaMED sajtófelelőse megerősítette, hogy január 1-től nincs orvossal ellátott gyorsmentő a gútai mentőállomáson. Elmondta, hogy a rendelkezésükre álló statisztikai adatok, a mentőorvosok kihasználtsága és a diagnózisok súlyossága szerinti statisztikai adatok alapján, saját kérésükre, az egészségügyi minisztérium határozatban hagyta jóvá a gyorsmentőszolgálat transzformációját, típusának megváltoztatását, azaz Gúta esetében az orvos nélküli gyorsmentőt. A határozat másolatát nem volt hajlandó rendelkezésemre bocsátani, de az egészségügyi minisztériumban megerősítették ezt az információt.

A gyorsmentőszolgálatról szóló 579/2004-es törvény szerint a gyorsmentők hatáskörébe az adott járásokon kívül beletartozik az egész ország területének ellátása, de szükség esetén értelemszerűen a legközelebbi mentőállomás gyorsmentőszolgálata képes a legrövidebb időn belül a beteghez jutni, elsősorban őket hívják. Nem tartom megnyugtatónak a ZaMED magyarázatát, miszerint az egyes járásokban működő mentőszolgálatok az adott térség segélyhívásaira a szomszédos járásokból is tudnak segítséget hívni, mivel a ZaMED honlapján megtalálható információ szerint a 14 gyorsmentő szolgálati helyszínről őket is hívják szükség esetén Nyitra megyén kívül Nagyszombat-megye szomszédos járásainak az ellátásához is. Így ha az érintett Komáromi járás 116 ezer lakosához hozzászámítjuk a szomszédos járások, illetve a Nagyszombat megye szomszédos területéről érkező segélyhívásokat, az orvossal ellátott gyorsmentőszolgálat elérhetősége a térség lakosai számára jelentősen csökken, ami számunkra elfogadhatatlan.

A Magyar Közösség Pártja támogatja Horváth Árpád, Gúta polgármestere és Viola Miklós, az egészségügyi bizottsági elnöke kezdeményezését, miszerint a Komáromi járás polgármesterei február elején közös nyilatkozatban kérik majd az egészségügyi minisztert, hogy állítsa vissza a január 1-je előtti állapotot a gútai mentőszolgálatnál, és helyezze vissza a mentőorvost a gyorsmentőre.

Az MKP-ban fontosnak tartjuk, hogy ezen az áldatlan helyzeten változtatni tudjunk, és biztosítsuk Gúta és a Komáromi járás, illetve a régió rászoruló lakosainak az elérhető és minőségi orvosi ellátást.

Németh Gabriella,

az MKP szociális és egészségügyi alelnöke

Címkék: Németh Gabriella ,