Az elmúlt hetek közhangulata és a megyei választások eredményei egyértelműen rámutattak arra, hogy Szlovákiában az emberek nem kérnek a baloldal és a vele együttműködő, saját állításuk szerint jobboldali, de az elveiket már láthatóan rég feladó pártok politikájából, amely elsősorban a közpénzek saját részükre történő privatizálásán alapszik. Robert Fico, Andrej Danko és nem utolsó sorban Bugár Béla tákolmánykormánya roskadozik. A Via Nova mindig következetesen kiállt a polgári értékek és jobboldali politizálás mellett, ezért kitart amellett, hogy a Magyar Közösség Pártjának az országos és a regionális politikában is a néppárti oldalon és a közéletet szennyező korrupció elleni szövetségben a helye. 

Ízléstelennek tartjuk, hogy míg november 17-én sokan a kommunizmus feletti győzelmet ünnepelték az országban, addig egy posztkommunista és nacionalista politikai formáció egy magyarral az oldalán éppen Moszkvában tetszeleg.  A geopolitika törvényszerűségeit nem hagyhatják figyelmen kívül egy Európa közepén fekvő fiatal állam képviselői, de biztosak vagyunk benne, hogy egy ilyen látogatásra nem az évfordulót megelőző napokban kellett volna sort keríteni.

A Via Nova a páratlan napokon visegrádi együttműködést hirdető, páros napokon már európai mag felé kacsingató kormányfő furcsa koalíciója helyett egy új jobboldali szövetséget támogat, amelyben a tiszta kezek politikája érvényesül, és az MKP képviseletével megoldást találunk közösségünk megoldatlan ügyeire is, végleg bezárva az első Fico kormány magyarellenes fejezeteit.  1989-ben elkezdődött a politikai és a gazdasági rendszerváltás, 28 évvel később pedig most jött el az ideje annak, hogy a folyamat befejeződjön, és egy nemzedékváltással le is záruljon. 

Csakis ezután lehet egy tiszta, új jövőt megalapozni. Hajrá, Felvidék!
(Via Nova)

Címkék: Gubík László ,