Az új év kezdetén megszűnhet az orvosi ügyelet Párkányban. Emiatt ne a Párkányi Rendelőintézet igazgatóját vagy az intézmény fenntartóját, Nyitra Megye Önkormányzatát hibáztassák. Párkányhoz hasonlóan megszűnhet az ügyelet Zselízen és Ipolyságon is. Ott sem a kórházak igazgatói és az intézmények fenntartója, a városi önkormányzat a felelős. Állami hatáskörben történik a változás, a SzK Egészségügyi Minisztériuma hatáskörében, törvénymódosítás következtében. Vagyis a pozsonyi törvényhozásban az egész kormánykoalíció megszavazza az orvosi ügyeletek jelentős szűkítését.

Nemcsak földrajzilag, hanem időbeosztásban is. Hiszen a járási székhelyeken fennmarad az orvosi ügyelet a felnőttek részére, de csak naponta 22 óráig. A gyermekorvosi ügyelet még inkább szűkül, hiszen a kisebb járások székhelyein is megszűnik. Az is csupán 22 óráig üzemel a jövő évben.

Párkányból megközelítőleg 50 kilométerre kell majd utazni az orvosi ügyeletre a járási székhelyre, Érsekújvárba. Tömegközlekedés hiányában, hiszen késő este már nem járnak sem autóbuszok, sem vonatok. Ám Kiskesziről vagy Bényből a távolság 70 kilométerre növekszik.  Zselízről és Ipolyságról is majdnem 50 kilométerre lesz a lévai orvosi ügyelet, nem is beszélve a távolabbi falvakról és a tömegközlekedés hiányáról. Nyilván hasonló bonyodalmakat okoz az intézkedés Somorja, Nagymegyer, Ógyalla, Gúta és a többi kistérségi központ vonzáskörzetében is.

A változás egyetlen pozitív oldala a szolgálatot teljesítő személyzet – orvos, nővér, mentős – esti szolgálata után járó órabérének jelentős megnövelése. Meggyőződésem, hogy ezzel együtt az egészségügyi tárcának az emberek bosszantása helyett forrásokat kellett volna találnia az eddigi hálózat fenntartására. Ugyanis az 1996-ban lezajlott közigazgatási reform délen meghagyta a nagy járásokat, míg középen és északon minden kistérségi központból járási székhelyt kreált. Itt semmi sem változik az orvosi ügyelet hálózatában, ám délen az ügyeletek járási székhelyekhez igazításának következménye az lesz, hogy sokaknak sokkal távolabbra kell majd utazniuk. Mindent egybevetve, a kormánykoalíció az egészségügyi ellátás színvonalának megnövelése helyett – amit a kormányprogramba foglalt - az ellátás hozzáférhetőségének jelentős minőségi rontásába fogott. Ne csodálkozzon, ha délen a páciensek, a polgárok nemtetszését váltja majd ki az intézkedés. Ekkora baklövés a kormányoldalon ritkán tapasztalható!

Farkas Iván,
az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke

Címkék: Farkas Iván ,