A mai sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben az MKP elégedettségét fejezi ki, hogy Szlovákia végül kihátrál abból a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés ellen indított perből, amelyhez nemrég csatlakozott. Az MKP számára továbbra is az a fontos, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen, és jövő áprilisig összegyűljön az egymillió aláírás.

A tisztánlátás kedvéért azonban fontosnak tartjuk reagálni a sajtóban megjelent egyéb összefüggésekre is. A Most-Híd képviselőinek megnyilatkozásai olyan benyomást szeretnének kelteni, mintha a Minority SafePack bírósági megtámadásáért kizárólag egy, a nyári szabadsági szezon alatt is „túlbuzgó” külügyminisztériumi alkalmazott lenne felelős, és a Most-Híd párt semmilyen módon nem felelős a történtekért.

A Külügyminisztérium lejjebb olvasható leveléből egyértelmű, hogy a Most-Híd párt felelősségi körébe tartozó, Lucia Žitňanská vezette Igazságügyi Minisztérium volt az a szervezet, amely ténylegesen végrehajtotta a Minority SafePack bírósági megtámadását (a Külügyminisztérium javaslatára). Nyilvánvaló, hogy ezek után Bugár Bélának érdemes lenne ránézni annak a Lucia Žitňanskának a „körmére”, aki már 2007-ben is megszavazta a hírhedt Beneš-dekrétumokat megerősítő parlamenti határozatot, így támogatva a szlovákiai magyarok kollektív bűnösségének gondolatát. A Most-Híd képviselői a megnyilatkozásaikban mindenestre „nem bontották ki az igazság minden részletét”, amiből az is következik, hogy a szlovákiai magyarok ismét egy lassan már klasszikussá érő dilemmával találják szembe magukat: a Most-Híd egyes képviselőinek higgyenek, vagy a saját szemüknek.?

Végül, különösen örvendetes, hogy Bugár Béla úgy érzi, ez a probléma azért oldódik meg (a perből való kihátrálással), mert pártja tagja a kormánynak. A mi meggyőződésünk viszont az, hogy még csak MKP-szimpatizánsnak sem kell lenni ahhoz, hogy világos legyen: ez a probléma eleve létre sem jött volna, ha a Most-Híd minisztériuma a bírósági beadványával nem támadja meg a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Az MKP sajtóosztálya

Itt olvasható a mindenre fényt derítő külügyminisztériumi levél: