A sajtóban korábban megjelent hírek után a szlovák Külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette a Magyar Közösség Pártjának, hogy Szlovákia Románia oldalán csatlakozott ahhoz a luxemburgi bírósági perhez, amelynek célja a Minority SafePack európai kisebbségi kezdeményezés ellehetetlenítése. A kezdeményezés bíróságon való megtámadását a Miroslav Lajčák (SMER) vezette Külügyminisztérium kezdeményezésére a Lucia Žitňanská (MOST-HÍD) vezette Igazságügyi Minisztérium hajtotta végre.
A számos uniós tagállamban zajló, Minority SafePack-et támogató összeurópai aláírásgyűjtés célja, hogy az Európai Unió a tagállamok számára kötelező jellegű kisebbségvédelmi jogszabályokat alkosson. Az uniós szabályok szerint, ha összegyűlik az egymillió aláírás, az Európai Bizottságnak el kell kezdenie a kisebbségvédelmi jogszabály kidolgozását.

Románia és Szlovákia kormányai számára nyilvánvalóan elfogadhatatlan és „félelmetes”, hogy sikeres aláírásgyűjtés esetén az Európai Unió minden tagállamában biztosítaná, hogy a kisebbségek jogai közelítsenek a nyugat- és észak-európai kisebbségi jogok színvonalához.

A Magyar Közösség Pártja súlyos ellentmondásnak tartja, hogy az a szlovák kormány, amely szerint a nemzeti kisebbségek idehaza „európai standardokat meghaladó” jogokat élveznek, most „foggal-körömmel” próbálja megakadályozni, hogy ezeket a standardokat uniós jogszabályok szintjén fogalmazzák meg.
Az MKP ugyanilyen ellentmondásnak, egyben mélységesen kiábrándítónak tartja, hogy a szlovákiai magyarok képviseletét is felvállaló kormánypárt az aláírásgyűjtés segítése helyett inkább annak bírósági ellehetetlenítését segíti. Nyilvánvaló, hogy az együttműködés pártjának védelmére és jóindulatára a drámai gyorsasággal fogyatkozó szlovákiai kisebbségeknek nagyobb szükségük lenne, mint a súlyos korrupciós és egyéb botrányokba keveredett SMER-es minisztereknek.

A Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés hosszú és rögös utat járt be. Románia és Szlovákia már 2013-ban is megtámadta az uniós bíróságon, de végül elvesztették a pert, így idén elindulhatott az aláírásgyűjtés. Jogi szakértők szerint a román és a szlovák kormány az új pert is elveszti majd, hiszen épp azt a kezdeményezést támadják, amelyet a luxemburgi bíróság egyszer már jóváhagyott.

Az aláírásgyűjtés gőzerővel zajlik szerte Európában. Szlovákiában rövid idő alatt több mint 14 ezer támogató aláírás gyűlt össze. A szlovákiai ruszinok, csehek, németek és magyarok, valamint Szlovákia más jóérzésű polgárai összefogtak egy valóban jó ügy érdekében. A karaván halad, az aláírásgyűjtés folytatódik.

 

Az MKP sajtóosztálya

Pozsony, 2017. október 13.