Nagymegyer városában a Pro Civis polgári társulás immár hetedik alkalommal szervezte meg az önkormányzati szabadegyetemet.

A kultúrház nagytermét elsősorban polgármesterek és önkormányzati szakemberek töltötték meg. A résztvevőket a Pro Civis elnöke, Őry Péter köszöntötte. Az első előadást a Magyar Közösség Pártja elnöke, Menyhárt József tartotta. Áttekintette a Kárpát-medencei nemzetpolitika jelenlegi helyzetét, majd szólt a november 4-i megyei választások jelentőségéről. Rámutatott, hogy bár az MKP -nak a magyar kormány partnereként lehetősége van részt venni például a gazdaságunkat élénkítő és óvodáinkat építő programokban, a megyei választások kihívásainak – közösségünk érdekében – egyedül kell megfelelnünk.

szabadegyetem

A vitában Őry Péter hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyarság kulturális és civil intézményei többségének működését a szlovák állam nem biztosítja, és azok Magyarország támogatása nélkül életképtelenek volnának.

Grezsa István kormánybiztos ismertette az óvodafejlesztési program megvalósításának részleteit. A program komolyságát jól mutatják a számadatok is: 153 új óvoda és bölcsőde jön létre, csaknem 500-ban pedig jelentős felújítások lesznek. Több mint 1500 játszósarok létesül.

Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi alelnöke oktatásügyünk helyzetét boncolgatta. Még mindig elmondhatjuk, hogy jól kiépített iskolai hálózattal rendelkezünk, ám fájó pont, ha iskoláink közül bármelyik is megszűnik – ugyanis azok mindig a közösség megroppanását is okozzák. Erre a nyáron két példa is volt. A szakpolitikus hangsúlyozta, hogy iskoláink megtartása elsősorban erkölcsi kérdés.

A pályázatok kínálta lehetőségekről több előadás is elhangzott. Erdélyi Rudolf Zalán vezérigazgató a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatairól szólt, Magyar Levente államtitkár a határ mentén történő fejlesztési lehetőségekről. Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke a felújított Baross Gábor Tervről beszélt, a Baross Gábor Alapítványt vezető Iván Tamás pedig a magyar kormány aktuális gazdaságélénkítő csomagját ismertette.

A szabadegyetem az esti órákban, és szombaton is folytatódik. A programpontok között szerepel Lelkes Gábor előadása régióink gazdasági fejlődéséről. Szili Katalin miniszterelnöki biztos a határon túli magyar önigazgatási elgondolásokról szól. Szombaton az MKP Országos Elnökségéből Berényi József tart előadást, Magyarországról Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója lesz a VII. Önkormányzati Szabadegyetem vendégelőadója.. (on)

(További képek Facebook oldalunkon találhatók.)