Megvalósíthatósági szakaszához ért a 2014-ben kidolgozott és idén felújított Baross Gábor Terv.  A Baross Alapítvány által elindított Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című fórumsorozat megnyitóját rendezték meg ma délután a Tiszti pavilon dísztermében, Komáromban. Az eseményen több mint száz helyi és környékbeli kis- és középvállalkozó vett részt.

A Komáromban megrendezett esemény az első állomása annak a fórumsorozatnak, amelyen részletesen bemutatják az idén felújított Baross Gábor Tervet, és tájékoztatást nyújtanak a vállalkozásokat érintő fejlesztési lehetőségekről – a következő időszakban, egészen október 10-ig, további 22 helyszínen rendeznek hasonló fórumot – Féltől Királyhelmecig. Mint ismeretes, a magyar kormány első körben közel 5 milliárd forintos gazdaságélénkítő pénzcsomagot hagyott jóvá a felvidéki kis-és középvállalkozók támogatására.

A következő videón a mai sajtótájékoztató tekinthető meg:

Iván Tamás, a Baross Alapítvány ügyvezetője elmondta, a fórumok legfőbb feladatának tartja, hogy kommunikációra bocsássa az idén felújított Baross Gábor tervet. A dokumentum még 2014-ben készült el azzal a céllal, hogy elősegítse Dél-Szlovákia gazdasági fejlesztését, és megjelölje a kitörési pontokat.

Menyhárt József, az MKP országos elnöke kiemelte, a párt új vezérkara olyan felkészült szakemberekből álló csapat, amely több fontos területen akar dolgozni és bizonyítani. Úgy véli, hogy csak gazdasági fejlesztésekkel érhető el az, hogy a fiataljaink idehaza akarjanak maradni, családot alapítani, illetve itt tudjanak boldogulni. „Csak így érhető el az, hogy ők büszke és bátor építői legyenek szülőföldjüknek. Ha ugyanis mindezért most nem teszünk, akkor 15-20 év múlva már nem lesz kiért-miért küzdenünk. Akkor fiataljaink nem maradnak majd idehaza, nem mernek gyerekeket vállalni, s az óvodáinkban, iskoláinkban nem lesz elég gyermek. A mi feladatunk elérni azt, hogy ne távozzanak külföldre” – fogalmazott Menyhárt József. Az MKP elnöke hangsúlyozta, a mai nap azért is nagyon fontos, mert végre kimondjuk: nem nyugodhatunk bele abba az áldatlan helyzetbe, hogy a magyarlakta déli térségek „elfelejtett”, leszakadó régiók legyenek.

Farkas Iván, a Baross Gábor Terv egykori szerkesztőbizottságának elnökeként ismertette a hozzávetőleg egy évnyi munka után 2014 májusában bemutatott Baross Gábor Tervet, s örömét fejezte ki annak időszerűbbé tétele, felújítása és amiatt is, hogy az a magyar kormány támogatásának köszönhetően a megvalósíthatósági szakaszába ért. Hangsúlyozta: a gazdaságfejlesztési terveket minden dél-szlovákiai régióban a helyi viszonyok és igények figyelembe vételével kell megvalósítani. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „Dél-Szlovákia 20 év alatt az ország leggazdagabb térségéből a legszegényebbé vált. A régió stratégiai fejlesztése és a Kárpát-medence gazdasági térségben gondolkodása azonban meghatározó változást hoz” – mondta, bízva a közös sikerben.

A rendezvényen bemutatták a Baross Alapítvány kuratóriumi tagjait is, akik a következők: Mészáros Győző volt mezőgazdasági államtitkár, Lelkes Gábor, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke, Komzsík Attila, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem volt dékánja és Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspök-helyettese.

(A hirek.sk és a felvidek.ma  tudósításai alapján)