Ipolykeszin két hét leforgása alatt kétszer is benépesült a szabadtéri színpad nézőtere. Előbb az augusztus 26-án tartott falunapon, melynek megnyitóján Kosík Szilvia polgármester asszony egyebek mellett hangsúlyozta, hogy ennek az évről évre ismétlődő rendezvénynek minden esetben a gondtalan szórakozáson és kellemes kikapcsolódáson túl közösségerősítő szerepe is van.

Szeptember 9-e, szombat kora délutánján ismét sürgés-forgás volt tapasztalható a kultúrház udvarán és a közeli parkban. Első alkalommal került ugyanis sor az Ipoly Menti Lecsófőző Vigasságok címet viselő gasztronómiai rendezvényre, amely a Magyar Közösség Pártja Ipolykeszi Helyi Szervezete ötletéből született és tevékeny tagjainak segítségével valósult meg.

Tegyünk most a Wikipédia segítségével egy kis „ismereterjesztő“ kitérőt a lecsóval kapcsolatban. A lecsó a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének számít. A lecsó más szavainkhoz hasonlóan /csákó, gulyás, huszár, stb./ nemzetközi karriert futott be, köszönhetően a múlt század hatvanas éveiben exportált magyar lecsó konzerveknek.

Bár az ígértnél valamivel kevesebben jelentkeztek a főzőversenybe, ami azt jelenti, hogy első nekifutásra mindössze nyolc csapat mutatta be a paradicsom-paprika „pörköltnek“ is nevezett finom ételek elkészítésében való jártasságát. Ipolykesziről három csapat nevezett be /a fiatalok, az MKP-sek és a Villám család csapata/, Nagycsalomjáról a Csemadok-MKP két csapattal indult a megmérettetésen, és rajtuk kívül még az ipolykéri asszonykórus, az MKP ipolynagyfalui és kőkeszi csapata is „ringbe“ szállt.

Amíg a lecsókészítők a kisebb-nagyobb bográcsok körül foglalatoskodtak, addig a szabadtéri színpadon gyerek, fiatalok és felnőttek szórakoztatták a közönséget. A helyi óvodásokon kívül a Kiss Zenészek, a Csemadok Ipolynyéki Alapszervezetének hagyományőrző csoportja, továbbá a szintén ipolynyéki Karnevál tehetséges énekesei, valamint a nagycsalomjai Rimóci Gábor.

Időközben megszűletett a zsűri értékelése A zsűri tagjai Lavrík Judit, Básti József, és az MKP megyei képviselőjelöltjei, Balík László, Jámbor László, Korcsok Anikó. Nagy Zsófia, a bíráló bizottság elnöke elmondta, nem volt könnyű dolguk az ízletesebbnél ízletesebb lecsók, lecsókülönlegességek értékelésénél. A képzeletbeli dobogó első fokára a nagycsalomjai Csemadok-csapat állhatott, az ipolykeszi fiatalok csapata a második, az ipolykéri asszonykórus csapata pedig a harmadik helyen végzett.

A díjak és az oklevelek átadása után a budapesti Madách Színház kitűnő és temperamentumos  művésznője, Ress Hajnalka közismert slágerek és dalok egyvelegével szórakoztatta a nézőket, akik vastapssal jutalmazták előadását.

A lecsófeszt krónikájához tartozik, hogy a rendezvény ideje alatt a kultúrház konyhájában szorgoskodó asszonyok alig győzték készíteni, sütni a lángost és a pampuskát, ami iránt nagy érdeklődést mutattak a rendezvény résztvevői. Köszönet jár az ipolykeszi községi hivatalnak az Ipoly Menti Lecsófőző Vigasságok támogatásáért, a szervezőknek , és nem utolsó sorban a főzőcsapatoknak, valamint mindenkinek, aki ilyen-olyan formában hozzájárult a hagyományteremtés céljával útjára indított rendezvény sikeréhez.

B.Gy.

 

Címkék: Ipolykeszi,