A szenci MKP-sok kirándulását ebben az évben Cirill és Metód ünnepén Duray Rezső, az MKP szenci járási és városi elnöke Szentantal és Selmecbánya nevezetességeinek megtekintésére szervezte.

A Selmecbányától öt kilométerre fekvő Szentantalon a Koháry-Coburg barokk kastélyban, amely teljes épségben vészelte át az évszázadok viharait kétórás sétát tettünk. Selmecbánya, amelyet valaha Ezüst városnak is neveztek, a történelem, építészet és tereprendezés tankönyve lehetne. Fémeket már a kelták és a szlávok is bányásztak itt, a 12. században II. Géza magyar király német bányászokat hívott ide, IV. Béla király pedig városi kiváltságokat adományozott a településnek. Néhány évszázadon át az Osztrák-Magyar Monarchia kincstára volt. Gazdag bányászok építettek itt palotákat, itt székelt a „bányászati minisztérium” Közép-Magyarország részére. Jelentős építészek és európai fontosságú művészek dolgoztak itt. Az Evangélikus Lyceum diákjai voltak többek közt Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán is. Magyarország harmadik legnagyobb városa volt ez a hely, ahol az első műszaki egyetem nyílt Európában. Az 1993-as év jelentős mérföldkő volt, amikor a város történelmi magja a műszaki emlékekkel együtt felkerült az UNESCO kulturális és természeti világörökség listájára.

A bányászati múzeumban köpenyben, sisakban és lámpával felszerelve leereszkedünk a Bertalan altáróba, hogy megismerjük a bányászok munkáját a legrégebbi időktől napjainkig. Városnézés közben több magyar nyelvű emléktáblával, felirattal találkoztunk és ízletes vacsoránkat a Monarchia nevű vendéglőben fogyasztottuk el. Művelt, felkészült idegenvezetőnk Korpás  Árpád az autóbuszban a kétórás úton, valamint a helyszíneken rengeteg  történelmi, földrajzi, építészeti, irodalmi tudnivalóvalót mondott el nekünk.

Agárdy Gábor többi fényképfelvétele a kirándulásról megtekinthető a www.szenc.sk oldalon.  /dr

Címkék: Szentantal,