Jogkorlátozás és kötelezettségeink szigorítása címmel Kőrösi Ildikó, az MKP önkormányzati és közigazgatási alelnöke és Nagy Dávid jogász tartottak Pozsonyban sajtótájékoztatót.

Újabb terhek az önkormányzatokra

Az 583/2004- es számú, a területi önkormányzatok költségvetési szabályairól szóló törvény aprónak tűnő, de jelentős, 2017. január 1-től hatályos módosításával újabb terhet ró az önkormányzatok gazdálkodására.

Kőrösi Ildikó rámutatott, egy félmondatos törvénymódosítás is nagy mértékben befolyásolja a községek életét.  Az említett eredeti törvény 17§ / 6. bekezdése: "a visszatérítendő finanszírozási források éves részlettörlesztése – beleértve a hozamok térítéseit – nem lépi túl az előző költségvetési év valós folyó bevételeinek 25%-át" így módosult. "a visszatérítendő finanszírozási források éves részlettörlesztése – beleértve a hozamok térítéseit – nem lépi túl az előző költségvetési év valós folyó bevételeinek 25%-át, csökkentve az adott költségvetési évben a község részére más közigazgatási egység költségvetéséből nyújtott eszközökkel, az Európai Unió által nyújtott eszközökkel és egyéb, külföldről vagy külön jogszabály alapján nyújtott eszközökkel." Fejlődése érdekében több település hitelhez folyamodott, Kőrösi Ildikó konkrét példákkal igazolta, hogy a törvénymódosítás miatt a hitelek részleteinek nagysága jelentős mértékben megnövekedett. Tájékoztatott arról is, hogy az önkormányzatok indítványára foglalkozik ezzel a problémával, a polgárok érdekében.

A véleménynyilvánítás korlátozása

Az állam az 1/2014-es számú, a nyilvános sportesemények szervezésérő szóló törvény vonatkozó rendelkezéseivel nyilvánvalóan korlátozza a szabad véleménynyilvánítást.

Nagy Dávid jogász emlékeztetett arra, hogy a törvény értelmében idegen ország, vagy volt ország jelképeit, zászlaját nem vihetik be a szurkolók a sporteseményre, amennyiben azzal negatívan befolyásolhatják a közhangulatot. A jogász konkrét esetekkel illusztrálta a törvény visszásságait, például a DAC egyik székesfehérvári szurkolója csak azért nem tekinthette meg a dunaszerdahelyi csapat pozsonyi mérkőzését, mert bevitték őt a rendőrségre azért, mert Székesfehérvár felirattal kiegészített nemzeti lobogó volt nála. Nagy Dávid rámutatott, a törvény ellenkezik az uniós jogszabályokkal. Nem korlátozhatnak ugyanis senkit a mozgásterében és a véleménynyilvánításban, ha az másokat nem sért.