(videóval frissítve) A hétvégén a Felvidék több tucat településén tartottak és tartanak megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napja alkalmából, köztük a Pozsonyhoz közeli Éberhardon, ahol a Csemadok szervezett egész napos rendezvényt.

A megemlékezés Apponyi Albert gróf végső nyughelyén, a helyi kápolnában ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyet Erdélyi Pál református lelkész és Zsidó János római katolikus plébános tartott, majd egy történelmi emlékkonferenciával folytatódott.

Kalmár Ferenc, a külgazdasági és külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa az emléknapon a trianoni trauma kezeléséről, a magyar kormány nemzetpolitikájáról és az összetartozás érzése megélésének fontosságáról beszélt. Elmondta: 2010 után radikális változás történt a magyar kormány nemzetpolitikájában, a magyar állampolgárság felvételének megkönnyítésével megtörtént a nemzet egyfajta jogi egyesítése, a nemzetpolitikában alapelv lett, hogy minden magyar számít, és a nemzetpolitika eszközeivel egy olyan köteléket teremtettek a külhoni magyar közösségekkel, amelynek köszönhetően érezhetik, hogy Magyarország számít rájuk és ők is számíthatnak Magyarországra.

A megemlékezésen részt vett Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke is, aki az emléknapról azt mondta: a nemzeti összetartozás napja egyúttal "oldás és kötés is" - oldás abban az értelemben, hogy segít feldolgozni száz év traumáját, kötés pedig úgy, hogy segít megtartani a határok felett is átívelő közös értékeket.

A megemlékezésen részt vett Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, aki elmondta: azzal, hogy a szégyenletes trianoni békediktátum napját az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává tette, lehetőséget adott az előretekintésre, arra, hogy a felvidéki magyarság áttekintse, mit tud tenni a jövőért, és annak érdekében, hogy elkerülje újabb Trianonját, ami önazonossága elvesztése által fenyeget. (mti)