Továbbra is a Magyar Közösség Pártja a magyar kormány partnere – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Pozsonyban a Magyarország Nagykövetségén tartott sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter pozsonyi látogatása alatt tárgyalt az MKP vezetőivel is.

Menyhárt József örömét fejezte ki, hogy Szijjártó Péter pozsonyi látogatása alkalmával ismét találkozott a Magyar Közösség Pártja vezetőivel is. A magyar kormány és a párt együttműködése a jövőben egy gazdaságélénkítő csomag elindításában is megvalósul. Az MKP elnöke szerint: olyan témák kerültek terítékre, amelyek a határon átnyúló és a magyar-magyar párbeszédet új dimenzióba helyezik, hiszen nemcsak a kommunikáció javulhat, hanem új utak is épülhetnek a két ország között. Minden olyan kapcsolatot meg kell találni, amely a déli régió lemaradozottságán változtatni tud – véli Menyhárt József, aki szerint, ha megyei szinten nem is látszódnak a nagy különbségek, azt tudjuk, hogy a déli járások sajnos gazdaságilag elmaradottak.

Új határátkelők épülnek

Szijjártó Péter három esemény miatt érkezett ma Pozsonyba, találkozik szlovák kollégájával, Miroslav Lajčákkal, megbeszélést folytat a visegrádi együttműködésről és az MKP vezetőivel is találkozott. „Ha olyan országba megyek, ahol jelentős magyar közösség él, a tárgyalásokat megelőzően mindig egyeztetek a helyi magyar párttal” – jelentette ki a magyar külügyminiszter. Majd elmondta: a meglévő érzékeny kérdések dacára, Magyarország és Szlovákia között most van a legjobb gazdasági, politikai és kereskedelmi együttműködés.

Nagyon fontos, hogy a két ország közötti összeköttetések sűrűségét, tehát a határátkelőhelyek számát bővítse Magyarország és Szlovákia. A határ mentén létrehozott befektetések mindkét ország gazdaságát előremozdíthatják. A komáromi híd megépítése után szeretnék összekötni Dunaszerdahelyt és Győrt egy új gyorsforgalmi úttal – Szijjártó Péter kijelentette: azt szeretné kérni Lajčáktól, hogy ezt a tervet támogassa meg a szlovák kormány. Szeretnék felgyorsítani a rajkai  és a Miskolc-Tornyosnémeti autópálya építkezéseket is. Új pályázatot is beadott a magyar kormány egy Őrhalom és Ipolyvarbó közötti híd megépítésére, az EU döntése júliusban várható. Ez mellett négy új közút építéséről és egy kompkapcsolat létrehozásáról, valamint négy Ipoly-híd megépítéséről is tárgyalnak majd Lajčákkal.

Fontos a V4-ek egységes álláspontja

A közép-európai országok, és a visegrádi országok az Európai Unió jövőjét tekintve egységes álláspontot képviselnek, ami nagyon fontos Nagy-Britannia kilépése miatt is. Fontos, hogy teljes körű megállapodás szülessen az Unió és a britek között, hiszen nagyon sok magyar és szlovák állampolgár dolgozik a szigetországban. Az az elvárás az EU-val szemben, hogy az állampolgárok jogait védje meg – mondta Szijjártó.

Törökországgal is tárgyalnak ma a külügyminiszterek. A török gazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő a világon és a visegrádi országok szempontjából fontos, hogy jó legyen az együttműködés az Unió országai és Törökország között.

Partner az MKP

A magyar kormány felvidéki partnere a magyar párt, ezért a Magyar Közösség Pártjával továbbra is a legszorosabb együttműködést képzelik el. Szijjártó bízik abban, hogy az MKP jól szerepel majd a megyei választásokon, hiszen a helyi magyarságnak az az érdeke, hogy erős képviselete legyen.

Gazdaságfejlesztő csomagot indítanak a Felvidéken is. Szijjártó szerint Szlovákiának is érdeke, hogy a magyar nemzeti közösség erős legyen, a magyar állam pedig szeretné támogatni a felvidéki magyar kis- és közepes vállalkozásokat, valamint a családi vállalkozásokat. A gazdaságfejlesztő csomagból elsősorban eszközbeszerzéseket támogatnak majd. A magyar állam célja, hogy a felvidéki magyarság erőforrás legyen. Ehhez a programhoz is partner lesz az MKP, de egyeztetnek a szlovák kormánnyal is – mondta a magyar külügyminiszter.

A magyarság megerősödéséhez gazdasági fellendülésre van szükség

Menyhárt József elmondta, a napokban bejegyzésre kerül az az alap, amely kezelni fogja a gazdaságélénkítő csomag beindítását. Ehhez a Magyar Közösség Pártja partnere lesz a magyar kormánynak. Az alapot Baross Alapítványnak fogják nevezni, a korábbi tanulmányt frissítették, hiszen azóta, hogy a Baross Gábor Terv elkészült, eltelt néhány év. Az MKP elnöke szerint, ha a déli járások gazdaságilag felzárkóznak, akkor a magyarság is megerősödik, és az iskoláink és a kultúránk is fejlődni tud.

A megyei választásokról is tárgyalt ma Szijjártó Péter és az MKP vezetése. Ezzel kapcsolatosan a Felvidék.ma kérdésére Menyhárt József elárulta: szó volt arról, hogy regionálisan erős pártként vagyunk jelen a politikai életben. Több járási konferenciát megtartott már az MKP, ezeken a konferenciákon megválasztja a párt a megyei képviselőjelöltjeit. Olyan jelölteket, akik társadalmilag elfogadottak és politikailag felkészültek. Fontos a megyei önkormányzat. Ezúttal öt évre választunk képviselőket és elnököket. Öt év múlva a helyi és a megyei önkormányzati választásokat egy időpontban tartják majd meg. Ezért is fontos, hogy most mozgósítani tudjunk.

Menyhárt József szerint most minden megyében ott van a történelmi esély, hogy a magyar közösséget erősíteni tudjuk. (szöveg: neszméri-felvidek.ma, kép: MTI)