A Pro Unitas Polgári Társulás kirándulást szervezett Budapestre. Az Érsekújvári járásban tevékenykedő társulás igyekszik lehetőséget biztosítani az itt élőknek, hogy megismerjék az épített kulturális örökséget, kirándulásaik során igyekeznek ellátogatni olyan helyekre, amelyek meghatározóak voltak ezeréves történelmünk során. Április 21-én Budapestre, a parlamentbe szervezett kirándulást a társulás. A Garam és Ipoly mentéről érkező csoportot Bolya Szabolcs, az MKP járási elnöke köszöntötte, kifejezve reményét, hogy tartalmas napot töltenek majd a magyar fővárosban.

Miután a csoport felfedezte a Kossuth tér környékét, megtekintették az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékhelyét a Kossuth tér alatt, ezután az Országház lecserélt kőszobrait nézték meg. A parlamenti látogatás igazán felemelő érzés volt, a kupolacsarnokban a látogatók érdeklődve hallgatták a szent korona történetét. A kupolacsarnokból a felsőházi társalgó impozáns termén át haladt tovább a csoport az ülésterembe.

Maltsik Balázs, az Országgyűlési Könyvtár munkatársa a nagymúltú könyvtár történetével ismertette meg a résztvevőket, majd egy rövid látogatást tettek az Országgyűlési Könyvtárban, s megcsodálhatták a néhány éve felújított olvasótermeket és a több tízezer kötetből álló könyvállományt.

A parlamentből a Várdombra vette útját a felvidéki csoport. A Magyarság Házában megtekintették a Mi, magyarok c. interaktív kiállítást, amely felnőttnek és gyereknek egyaránt tartogatott érdekességeket, játékos és erőt próbáló feladatokat. A kiállítás anyaga bemutatja, mi az, amire magyarként büszkék lehetünk.

A kiállítás után a csoport targjai sétát tettek a Budai Várnegyedben, s megannyi fotó készült a Halászbástyánál és a Mátyás templomnál. Egy tartalmas nap élményeivel tért haza a csoport, várva a következő kirándulást. (mkp_éú)

Címkék: Bolya Szabolcs ,