Háromnapos V4-es konferenciát szervezett Felsőszeliben a Via Nova ICS a Hanns-Seidel Alapítvány támogatásával, melyen országos tanácsülését is megtartotta a szervezet. A rendezvény fő gondolatisága a visegrádi négyek együttműködése és ennek felvidéki vonatkozása volt, ugyanakkor számtalan témát igyekeztek kivesézni a szülőföldjükért elkötelezett, tettrekész fiatalok.
Gubík László, a Via Nova elnöke köszöntőjében rámutatott, hogy a V4-es együttműködés biztonsági hálóként működik Közép-Kelet-Európában, amelyre bátran alapozhatjuk a jövő politikáját. Mint mondta, ezen országok szövetsége éberségként hat az EU néha szunnyadozni látszó politikájában. A köszöntőt követően bemutatták a gútai kitelepítésekről szóló dokumentumfilmet, majd Berényi József és Ondrej Dostál OKS-elnök, parlamenti képviselő közös fóruma következett, ahol a felek egyetértettek abban, hogy a szlovákiai szélsőségesek ellen nem elég csupán szóban fellépni, ahogy a kormány teszi, hanem cselekvésre is szükség van.

A konferencia második napját V4-es ifjúsági kerekasztal-beszélgetés nyitotta Párkányi Eszter, a Fidelitas külügyi alelnöke, Miroslav Dragun a KDH ifjúsági szervezetének számító KDMS alelnöke, a csehországi Ifjú Kereszténydemokratákat (Mladí křesťanští demokraté) képviselő Matyáš Zrno, valamint Iván Tamás, a Via Nova külügyi alelnöke részvételével. A V4-es együttműködés mellett kitértek az EU legfontosabb politikai folyamataira is, és a beszélgetés világossá tette, hogy a magyar, a szlovák és a cseh fiatalok az értékek mentén történő politizálásnak köszönhetően egyetértenek a legtöbb kérdésben. Ezért hangsúlyozták a tevékenységek összehangolásának jelentőségét.

A jelenlegi kihívásokhoz igazítják a Via Nova felépítését

A panelbeszélgetés után következett a Via Nova éves országos tanácsülése, melyen a szervezet kiértékelte a tevékenységét, és megfogalmazta jövőbeli terveit, célkitűzéseit. A tanácskozáson részt vett Kiss Katalin, a Hanns-Seidel Alapítvány szlovákiai képviselője, továbbá magyarul köszöntötte a Via Nova tagjait a KDMS alelnöke, Hudák Katalin. Az ülésen megfogalmazódott, hogy a Via Nova szerkezeti felépítését a jelenhez kell igazítani a hatékonyság és a fiatalosság megtartása érdekében. Az ehhez szükséges alapszabály-módosítás a következő OT-ülésen esedékes. A program Menyhárt József fórumával folytatódott, aki hangsúlyozta, hogy életkorából fakadóan is közel áll a szervezet fiataljaihoz, és az MKP elnökeként számít a Via Nova mozgalmiságára. Ezért az MKP és a Via Nova a jövőben kétoldalú, évente megújítandó szerződésben fekteti le az együttműködés alapjait.

Mindenki új közigazgatási rendszert akar

A szervezeti ügyek után az önkormányzatiságot érintő vitafórum következett Őry Péterrel, az MKP OT elnökével, Simon Zsolt független parlamenti képviselővel, valamint Vladimír Špánikkal, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének (ZMOS) elnökével. A felek egyöntetűen rossznak mondták a jelenlegi szlovákiai közigazgatási rendszert, és mindnyájuknak kidolgozott elképzeléseik vannak a változtatásokat illetően. Kiderült, hogy Simon Zsolt ismeri, és jó vitaalapnak tartja az MKP tervezetét. A független képviselő legmeglepőbb javaslata volt, hogy nem is lenne szükség megyei képviselőkre, mert ezeket a feladatköröket a települések polgármesterei láthatnák el.

A zárónapon Zilizi Zoltán, az Élő Zoboraljáért Társulás elnöke a zoboraljai magyarság szórványosodási folyamatát mutatta be, felmutatva természetesen az ebből való kitörési lehetőségeket is. Ugyanő egyúttal megemlékezett Esterházy János szellemiségéről is, amit útravalónak szánt a fiatal közéleti személyekből álló hallgatóságnak. A konferencia záróakkordjaként a fiatalok megkoszorúzták a Hősök Kopjafáját, majd együtt vettek részt a vasárnapi szentmisén.

A képen balról: Iván Tamás, Miroslav Dragun, Párkányi Eszter és Matyáš Zrno. További képek az alábbi linken érhetők el a rendezvényről:
https://www.facebook.com/pg/vianova.ujut/photos/?tab=album&album_id=1162020777239963

-vianova-