Amennyiben most zajlanának a parlamenti választások, még mindig a Smer-SD lenne a győztes befutó, 27,8 százalékos támogatottsággal. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Polis Slovakia ügynökség készített április 20-25-e közt a SITA hírügynökség felkérésére. A telefonos felmérésben Szlovákia egész területéről 1353 tizennyolc évesnél idősebb személyt kérdeztek meg.

A parlamenti befutók első hármasában a Smert az SaS és Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártja követi. A Szabadság és Szolidaritás pártjára a megkérdezettek 14,7 százaléka szavazna, Kotlebáékra pedig 11,9 százalékuk.

Az OĽaNO-NOVA 11,7 százalékkal jutna be a parlamentbe, Danko SNS-e pedig az ötödik helyre lecsúszva 9,8 százalékot szerezne a Polis felmérése szerint. Őt követné Boris Kollár Sme rodina pártja 7 százalékkal, majd a Most-Híd 5,3 százalékkal, alig valamicskével tehát a parlament küszöb felett.

Bekerülne a parlamentbe továbbá a Kereszténydemokrata Mozgalom, 5,2 százalékos támogatottsággal és az MKP is, 5,1 százalékkal.

A parlamenti küszöb alatt maradna a felmérés szerint Szlovákia Kommunista Pártja (1%), a többi párt és mozgalom pedig még az egy százalékos támogatottságot sem érné el.

A képviselői mandátumok a felmérés alapján a következőképpen oszlanának meg: a Smer-SD-nek 42 képviselői hely jutna, az SaS-nek 22, az ĽSNS-nek 18. Szintén 18 képviselői mandátumot szerezne az OĽaNO-NOVA, az SNS 15-öt, Boris Kollár pártja 11-et, a Most-Híd nyolcat és nyolc képviselő kerülne be a törvényhozásba a KDH és az MKP színeiben is.

A felmérés szerint a választási részvétel 55 százalékos lenne, a megkérdezettek 21 százaléka viszont nem menne el szavazni, 24 százalékuk nem döntötte el, hogy részt venne-e a parlamenti választáson.

(SITA/Felvidék.ma)