A Rákóczi Szövetség április 12-én, szerdán tartotta díjátadással egybekötött megemlékezését a Felvidékről kitelepítettek emléknapján.

Az eseményre az Országház felsőházi termében került sor. Beszédet mondott Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Menyhárt József, az MKP elnöke, valamint Popély Árpád történész.

Az 1989-ben alapított Rákóczi Szövetség tevékenységének 2013 óta részét képezi a felvidékiek kitelepítéséről való megemlékezés – mondta köszöntőjében Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy az emlékezés nem zárja ki, hogy törekedjenek a szlováksággal a baráti kapcsolatokra.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke emlékező beszédében a Babilon partjainál könnyeit hullató zsoltáros fájdalmát idézte, figyelmeztetve arra, hogy a választott nép és a felvidéki magyarság sorsa hasonló. A csehországi kényszermunka, a kitelepítés és a jogfosztottság között sem lehetett szabadon választani; szenvedéseik miatt hiába küldte könyörgő leveleit Mindszenty hercegprímás a nyugati világnak, cinikus hallgatás volt a válasz csakúgy, mint 1956-ban. Az égőn fájó sebet csak részben gyógyítja az emléknap, és a Babilonba került nép sorsa, példázata örök tanulság.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke az elinduló vonatról szóló népdalt idézte, de hozzátette, hogy nem keseregni jöttek, mert arról leszoktak jól felfogott érdekükben, hanem emlékezni és számonkérni. A történelmi eseményekre való emlékezés után a politikus felsorolta azokat az eseteket, amikor a különböző nyugati vezetők bocsánatot kértek országuk, elődeik múltbéli vétkeiért, amit más népek ellen elkövettek. A magyar az egyetlen, amely hiába vár erre a mai napig. Az esemény múlt idejű, nem változtatható meg, de a fájdalom megszüntethető bocsánatkéréssel és megbocsátással. De ez a sorrend: bocsánat és megbocsátás. A kettő nem cserélhető fel.

Popély Árpád történészként, dr. Urbán Jánosné pedig hajdani kitelepítettként idézte fel a 70 évvel ezelőtti eseményeket. Ezt követően került sor a Rákóczi Szövetség által hirdetett középiskolás és főiskolás pályázatok eredményhirdetésére, melynek első díját Wágenhoffer Gergely nyerte el. (Forrás: felvidek.ma)