Hivatalosan április 1-jén, szombaton indult a beiratkozási időszak, gyakorlatilag azonban hétfőtől rendezhetnek beíratásokat az iskolák. Az iskolaválasztásra döntő hatással van a család, a barátok és a lakhely, azaz a közösség, ezért ösztönöz a Via Nova Beiratkozási Körútja a személyes meggyőzésre. A magyar gyerekek számára ugyanis a magyar iskola jelenti a legjobb választást, mert ott teljesedhetnek ki legjobban a képességeik.

A szlovák iskola felé hajló, illetve a vacilláló magyar szülőket leginkább a többi szülő pozitív példája és elmondása győzheti meg arról, hogy anyanyelvi oktatással jár jól a gyermekük. A Via Nova maga is próbál minél több magyar szülőt elérni ebben az időszakban, de egyúttal mindenkit arra biztat, hogy nyíltan vállalja, és mondja el másoknak is, miért választotta gyermekének a magyar iskolát.

A Via Nova kisebb ajándéktárgyakkal is felhívja a figyelmet az ügy fontosságára. A Beiratkozási Körúthoz bárki csatlakozhat, ha ír egy üzenetet a Szeretem az anyanyelvem Facebook-oldalnak vagy a Via Nova központi email-címére, és kér egy kitűzőt vagy hűtőmágnest. Ezzel aztán be lehet nevezni a versenybe, melynek lényege, hogy egy fontos vagy jelképes helyen (helyi iskola, nemzeti emlékhely, stb.) le kell fényképezkedni a felmutatott kitűzővel vagy mágnessel, és a képet fel kell tenni a Szeretem az anyanyelvem Facebook-oldalra. A beküldők között ajándékokat sorsolunk ki. A Via Nova azonban két darabot küld a jelentkezőknek, azt kérve, hogy a másikat adják tovább – lehetőleg meggyőző beszélgetés során – olyan szülőknek, akik nem tették le egyértelműen a voksukat a magyar iskola mellett.

Fontosnak gondoljuk, hogy akik maguk is magyar tannyelvű iskolákba jártak, majd megfelelően érvényesültek, jó példájukat elmeséljék másoknak. Az általuk bejárt út lehet a járható út mások számára is, hiszen a magyar gyerekek magyar iskolában alapozhatják meg tudásukat és ezáltal a jövőjüket

– nyilatkozta Varga Tibor, a Via Nova elnökhelyettese és a Beiratkozási Körút koordinátora.

A Szeretem az anyanyelvem kampányt egy kisfilm vezette be még februárban, amelyet azóta ötvenötezren láttak. A film ITT érhető el.

-vianova-