A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjaitól érkezett korábbi igényeknek megfelelően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdi a pártoló tagság bevezetését a határon túli magyar gazdák körében is. A Fórum soros ülésén bejelentették, hogy a NAK májusi küldöttgyűlésén módosítja alapszabályát, így a tervek szerint már júniusban megkezdődhet a határon túli magyar gazdák jelentkezése. A tanácskozáson elhangzott, hogy a NAK főszervezésében megvalósuló Magyarok Kenyere karitatív program idén immár hetedszer indul el.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) 2017. március 30-án tartotta soros ülését Balatonfüreden, közel húsz szervezet részvételével. A KEF magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Orosháza és Térsége Gazdakör, a Földművelésügyi Minisztérium – mellett Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából, valamint Szlovákiából érkeztek magyar gazdálkodó szövetségek és egyesületek képviselői a találkozóra. A  Szlovákiából a Gazda Polgári Társulás képviseletében Varga Péter elnök és Mészáros Győző falugazdász vett részt a tanácskozáson.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és egyben a KEF elnöke az egyeztetésen bejelentette: a Kamara a KEF tagszervezeteitől érkezett igényeknek megfelelően megkezdi a pártolói tagság bevezetését. A NAK májusi küldöttgyűlésén módosítja alapszabályát, így a tervek szerint már júniusban megkezdődhet a határon túli magyar gazdák jelentkezése. Ennek köszönhetően a KEF 21 tagszervezetének tagjai válhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagjaivá. A pártoló tagok minden információhoz hozzájutnak, valamint számukra is elérhetőek lesznek a rendes tagságot megillető szolgáltatások. Győrffy Balázs szerint azért is érdemes élni majd a lehetőséggel, mert a Kamaránál felhalmozott tudás és a szakmai igazgatóságokon folyó munka olyan bázist kínál, amellyel mindenképpen érdemes élni. Az is a pártoló tagság mielőbbi bevezetése mellett szól, hogy a tagi viszony egyfajta kapocs lesz minden magyar gazda között, hiszen csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni – tette hozzá. A Kamara az alapszabály módosítása után a tagság előnyeit bemutató kampányt szervez a határon túli gazdák körében.

A KEF alkalmával Korinek László, a Magyarok Kenyere program ötletgazdája elmondta: 2017-ben immár hetedik alkalommal rendezik meg a karitatív búzagyűjtő kezdeményezést, amely mindig is kiemelt szerepet töltött be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara életében. A köztestület már a 2013-as megalakulásakor a kezdeményezés mellé állt, segítette a közösségek és rászorulók támogatását. A Magyarok Kenyere programban a NAK részvétele 2015-től vált igazán hangsúlyosabbá, amikortól már a szervezésben is közreműködött, 2016-ban pedig főszervezőként vett részt a kezdeményezésben. Tavaly a program ismét csúcsot döntött: a Kárpát-medencében több mint 513 tonna búzát adtak össze a magyarországi és határon túli magyar gazdálkodók, amelyből 308 tonna liszt készült. A Kamara legfőbb célja idén is az, hogy az adományozók száma növekedjen.